Rikollisten viestijärjestelmän murtaminen oli jättipotti Euroopan poliiseille: Jopa palkkamurhia on kyetty estämään

4:08
Katso Jari Liukun Rikospaikka -haastattelu tästä.

Rikollisten suosiman salatun Sky ECC-viestialustan murtaminen on paljastanut huomattavan suuren määrän vakavia rikoksia. Europolin järjestäytyneen ja vakavan rikollisuuden torjunta¬osaston päällikön Jari Liukun mukaan palkkamurhiakin on kyetty estämään.

Katso videolta Jari Liukun haastattelu Rikospaikassa

Sky ECC on matkapuhelimeen asennettava rikollisten suosima viestialusta. Järjestelmä poistaa käytöstä varsinaisen puhelimen, sijanti-ilmoitukset ja kameran. Sen piti välittää viestit netissä lainvalvojien ulottumattomissa. Toisin kävi.

– Alankomaiden, Belgian ja Ranskan viranomaisten toteuttaman ja Europolin tukeman tutkinnan johdosta viranomaiset ovat saaneet haltuunsa satoja miljoonia Sky ECC:n välityksellä vaihdettuja viestejä, joiden epäillään liittyvän järjestäytyneeseen rikollisuuteen, Liukku sanoo.

Salausjärjestelmällä oli kaikkiaan noin 70 000 käyttäjää maailmanlaajuisesti. Viestien määrä on moninkertainen viime vuonna murrettuun Encrochat-viestijärjestelmään verrattuna.

Kymmenien tuhansien kilojen huumetakavarikot

Liukku kertoo, että tutkinnoilla on pystytty estämään palkkamurhia ja huomattava määrä muita henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia. Lisäksi tietojen avulla on käynnistetty satoja tutkintoja järjestäytyneeseen ja vakavaan rikollisuuteen liittyen. Useita satoja epäiltyjä on pidätetty ja takavarikoitu kymmeniätuhansia kiloja huumausaineita. Lisäksi rikoshyötyä on saatu pois isoja määriä.

Viranomaiset kykenivät seuraamaan rikollisten viestiliikennettä reaaliaikaisesti. Myös eri maiden viranomaisten tietojen vaihto on ollut nopeaa. 

Liukun mukaan Sky ECC:n ja sen edeltäjän Encrochatin paljastumisten kautta on kyetty muodostamaan kuvaa eurooppalaisesta kovasta väkivaltarikollisuudesta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja