Taksista löydettiin valtava huumelasti Espoossa, kuskin taskussa nyrkkirauta – liittyy Dödspatrullen-vyyhtiin

Laajan Dödspatrullen-huumejutun esitutkintamateriaali paljastaa, että liiga käytti tavallisia takseja toimintansa peittelyyn. Ryhmän palveluksessa oli poliisin mukaan jopa huumekuriirina toimiva taksikuski.

Poliisi seuraili vierestä, kun Taksi Helsinki -logoin merkitty Mercedes Benz saapui Espoon Ämmässuolla sijaitsevalle kylmäasemalle varhain torstaiaamuna 20. huhtikuuta. 

Kuljettaja ohjasi tila-auton asemalle pysäköidyn puoliperävaunuyhdistelmän viereen. 

Taksista nousi ulos kyytiläinen, joka poimi vetoauton ohjaamosta kolme mustaa jätesäkkiä. Mies nosteli säkit taksin kyytiin yksitellen ja hyppäsi sitten itsekin takaisin kyytiin.

Kuljettaja alkoi kaartaa taksia pois paikalta, mutta matka tyssäsi lyhyeen. 

Operaatiota tarkkailleet poliisit pysäyttivät auton ja ottivat molemmat miehet kiinni. 

Myös rekkakuski pääsi putkaan. 

Kymmeniä kiloja huumeita ja rahanlaskukone

Taksia oli pidetty silmällä, sillä sen kyydissä olleen mieskaksikon uskottiin kytkeytyvän Ruotsista Suomeen rantautuneeseen huumeliigaan. Samaa ajateltiin Bulgarian kilvissä olleesta puoliperävaunuyhdistelmästä. 

Tuona huhtikuisena torstaiaamuna epäilyt näyttivät osoittautuneen oikeaksi.

Poliisit löysivät taksiauton lattialta lähemmäs kilon painoisen vakuumipakkauksen täynnä kannabista. Mustista jätesäkeistä löydettiin noin 30 lisää. 

Auton keskitilassa oli vihreä kestokassi. Sieltä löytyi monista gangsterielokuvista tuttu rahanlaskukone. 

Kuljettajan taksipusakasta puolestaan putkahti 1500 euroa käteistä ja nyrkkirauta. Kotietsinnässä miehen asunnosta löydettiin päihdyttäviä lääkkeitä ja Glock 17 -pistoolia muistuttava leikkiase.

Vaalean rekan hytistä puolestaan onnistuttiin kaivamaan esiin viekkaudella rakennettu kätkötila. 

Kuskin ja matkustajan taakse hytin takaseinän sisään rakennettu piilopaikka avautui ajoneuvon kattoon piilotetusta vaijerista vetämällä. 

Noin kaksi metriä leveää ja yhtä syvää piilopaikkaa varten oli nähty selvästi paljon vaivaa, sillä kätkötilan pohjan nostamiseen oli asennettu erillinen pieni vinssi.

Kyse oli kaikesta päätellen ammattimaisesta salakuljetusoperaatiosta.

"Väärässä paikassa väärässä tilanteessa"

Kuulusteluissa taksikuski vakuutti olleensa vain väärässä paikassa väärään aikaan. 

– Edelleen olen mielestäni ollut väärässä paikassa väärässä tilanteessa, näit varmasti, että minulla oli taksamittarikin siinä juoksemassa. Minulla oli normaali asiakas, jonka aikeista en voi tietää mitään. Olen periaatteessa sivullinen asiassa. Kiistän syyllistyneeni rikokseen, hän sanoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Kyytiläinen, eli jätesäkit poliisin mukaan taksiin nostellut mies, päätti vaieta. Hän ei vastannut kysymyksiin.

Huumeet Tornion kautta Suomeen ajanut rekkakuski puolestaan avautui kuulusteluissa hieman ja paljasti, että sama mieskaksikko oli ollut vastaanottamassa huumelastia edelliselläkin kerralla. Autokin oli sama taksi-Mercedes.

Rekkakuski tuntui katuvan kiinni jäämistään.

– Olen tavallinen kuski, minulla ei ole yhteyksiä alamaailmaan, mies kertoi poliisille.

– Olen tietoinen siitä, että olen tehnyt väärin ja tiedän ettei se ole peruste tämän työn tekemiselle, hän jatkoi myöhemmin.

Esitutkinnassa poliisi epäili myös suurta määrää muita ihmisiä. Oikeuteen heistä päätyi liki 30.

Osa ei saapunut oikeuteen

Viikko sitten alkaneessa oikeudenkäynnissä syyttäjät vaativat pitkiä vankeusrangaistuksia paitsi huhtikuussa kylmäasemalla kiinni otetulle kolmikolle, myös suurelle joukolle muita.

Useita eri kansalaisuuksia edustavien henkilöiden uskotaan pyörittäneen massiivista huumerinkiä tai olleen muuten mukana liigan toiminnassa. 

Syytettyjä on kaikkiaan liki 30, mutta heistä useaa ei ole onnistuttu tavoittamaan. Toistaiseksi syytteet on saatu luettua vain reilulle 20 syytetylle. Heistä valtaosa on tullut oikeuteen tutkintavankeudesta.

Huumeliigan väitetään tuoneen Suomeen viime vuoden lopun ja kuluvan vuoden alun aikana yli 350 kiloa huumeita ja yli miljoona lääkeainetablettia. 

Pääosa aineista toimitettiin Suomeen juuri rekkarahdissa Tornion rajan kautta. Yksi selvitetty huumelasti lähetettiin Suomeen postilähetyksenä, tietokonekoteloihin naamioituna.

Syytteiden mukaan maahan tuotuja huumeita säilytettiin pääosin pääkaupunkiseudulla sijaitsevissa asunnoissa. Niitä myytiin ja levitettiin eri puolille Etelä-Suomea.

Takseja käytettiin hyväksi

Tapaus on saanut runsaasti huomiota, sillä viranomaisten käsityksen mukaan neljällä oikeuteen haastetulla miehellä on tiiviit yhteydet Ruotsissa vaikuttavaan pahamaineiseen Dödspatrullen-rikollisverkostoon. Jengi on ollut osapuolena Tukholman lähiöiden verisessä jengisodassa ja sen uskotaan kytkeytyvän Ruotsissa jopa henkirikoksiin.

Espoossa 20. huhtikuuta kiinni jääneen taksikuskin ei ole väitetty liittyvän kyseiseen jengiin, mutta hän toimi syyttäjien näkemyksen mukaan silti osana järjestäytynyttä rikollisryhmää, koska oli mukana junailemassa huumeita Ruotsista Suomeen.

Poliisin esitutkinnassa taksinkuljettaja luokiteltiin rikollisverkoston "operaattoriksi". 

Syyttäjien näkemyksen mukaan taksikuskin määrättynä tehtävänä oli pääasiassa huumelastien vastaanotto ja kuljetus säilytykseen. Miehen väitetään myös osallistuneen joidenkin huume-erien myyntiin.

Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella mies pyrki peittelemään tekemisiään ajamalla huumekuljetuksia taksimittari päällä. 

Työnantajilla ei ollut asiasta mitään tietoa. 

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan ryhmä pyrki muutenkin peittämään rikollista toimintaansa taksien avulla. Liikkumiseen käytettiin poliisin mukaan etenkin Yango-kyytejä.

Taksikuski kiistää, kyytiläinen myöntää osan

Taksikuskille vaaditaan 10 vuoden vankeutta useista törkeistä huumausainerikoksista. Maahanmuuttajataustainen Suomen kansalainen on kiistänyt syytteet kokonaan.

Taksin kyydissä ollut 1999 syntynyt Britannian kansalainen puolestaan oli poliisin käsityksen mukaan koko huumeita maahantuoneen verkoston johtoporrasta. 

Poliisin esitutkinnan perusteella mies oli yhteydessä liigan tuntemattomaksi jääneeseen päämieheen ja hoiteli sekä huumeiden hallintaa, levitystä että rahajärjestelyjä.

Hänelle syyttäjät vaativat 13 vuoden maksimirangaistusta lukuisista törkeistä huumausainerikoksista. 

Mies on myöntänyt hankkineensa vuokra-asuntoja huumeiden säilytystä varten, olleensa tilaamassa ja vastaanottamassa huumeita sekä myyneensä huumeita. Hän ei ole halunnut ottaa kantaa aineiden määrään. 

Mies on siis myöntänyt tekemisiään, mutta katsoo syyllistyneensä asiassa vain yhteen törkeään huumausainerikokseen useiden sijasta. 

Jenginuorilla pelottavia asenteita Ruotsissa: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi" 6:29
Oikeudenkäynnissä erään ruotsalaisen avustajana toimiva asianajaja kertoo Ruotsin jenginuorten pelottavista asenteista: "Hyvä jos elää 25-vuotiaaksi".

Vyyhti alkoi purkautua viime vuonna

Suomalaisittain harvinaisen mittava huumevyyhti alkoi purkautua viime syksynä, kun poliisi kiinnitti huomiota tiettyihin Suomessa vierailleisiin ruotsalaisiin.

Keskusrikospoliisin (KRP) tutkinnanjohtaja Marko Heinonen kertoi MTV Uutisille lokakuun alussa, että väkivaltaiseen ryhmään liittyvien ihmisten huomattiin tapaavan suomalaisia katujengiläisiä ja viettävän aikaa heidän kanssaan. Myöhemmin poliisin tietoon tuli, että ruotsalaisten mukana Suomesta Ruotsiin liikkui rahaa. 

Alkuvuodesta poliisi teki liikennepysäytyksen, joka vahvisti käsityksen siitä, että kyse on huumeista. Eräältä ruotsalaisten kanssa aikaa viettäneeltä ihmiseltä takavarikoitiin poliisin mukaan tuolloin 1,5 kiloa amfetamiinia.

Kaiken kaikkiaan ryhmän uskotaan tuoneen ja välittäneen Suomeen huumeita jopa miljoonien eurojen arvosta. 

Lue myös:

    Uusimmat