"Mutsi löysi kaikki kamat" – äiti keskeytti 14- ja 16-vuotiaiden huumepostittajien bisnekset, huumepomo luuli vitsiksi

0:51
Katso videolta, miten poikien pomo reagoi uutiseen pojan äidin pysäyttäneen huumekaupat. Videolla myös kuvia pojan huoneesta löytyneestä ”huumekauppiaan peruspakkauksesta”.

16-vuotias espoolaispoika tuomittiin yli vuoden ehdolliseen vankeuteen tämän jäätyä kiinni huomattavan huume-erän kanssa. Pojan ura huumevälittäjänä katkesi, kun äiti löysi huumekätkön tämän huoneesta.

Tapaus lähti aukeamaan tämän vuoden kesällä, poliisipartio sai hätäkeskukselta tehtävän 16-vuotiaan pojan oltua mahdollisesti itsetuhoinen kotoaan. Ilmoituksen teki pojan äiti, joka kertoi asian taustalla olevan mahdollisesti pojan hallusta löytyneet huumeet.

Poliisin saavuttua paikalle se löysi pojan halusta löydettiin useita satoja grammoja huumeiksi epäiltyjä jauheita.

"Pomo" lähetti huumekauppiaan peruspakkauksen

Kuulusteluissa poika kertoi, että hän oli postittanut hänelle luovutettuja huumausaineita eteenpäin sähköpostilla saamiensa ohjeiden mukaisesti yhdessä 14-vuotiaan rikostoverinsa kanssa. Hän ei kertomansa mukaan tuntenut huumeiden myyjää tai niitä hänelle lähettänyttä henkilöä, vaan oli viestinyt toimeksiantajansa kanssa anonyymillä pikaviestisovelluksella.

Kuulusteluissa poika kertoi saaneensa aineet yhdessä vaa’an, minigrip-pussien, vakuumikoneen ja vakuumipussien kanssa. Kyse oli käytännössä jonkinlaisesta ”huumekauppiaan peruspakkauksesta”. Poika säilytti lähetyksen sisältöä repussa huoneessaan.

– Ne piti lähettää pomoni ohjeiden mukaan eteenpäin postin välityksellä, poika kertoi poliisin kuulusteluissa.

Vastasi Tor-verkon työpaikkailmoitukseen

Poika oli ottanut ”pomoonsa” yhteyttä tämän laitettua Tor-verkossa sijainneella keskustelupalstalla ilmoituksen, jossa haettiin huumeille postittajaa.

– Siinä kerrottiin tulevasta työstä ja siitä maksettavan hyvin. Työstä kerrottiin, että riski on olemassa, mutta sen olevan pieni, poika kertoi.

– Minulle luvattiin, että minulle ei kävisi mitään tästä toiminnasta. Pomoni kertoi minulle, että saisin 10 prosenttia kaikesta myynnistä itselleni. Minulle kerrottiin, että aluksi minulle pitäisi tulla vain vähän aineita, mutta ei siinä kyllä vähää ollut, poika sanoi kuulusteluissa.

Pojan hallusta löytyi 188 grammaa MDMA:ta ja 295,3 grammaa amfetamiinia, mitä oikeus piti määränä suurena.

Poika sai palkkionsa postituksista bitcoineilla. Poika ehti saada yhteensä noin 300 euron arvosta palkkioita postituksista. Hän kertoi, ettei käytä itse huumausaineita.

Pojat töpeksivät huumelähetysten kanssa

Poikien ja näiden toimeksiantajan välisestä viestittelystä käy ilmi, että poikia opastettiin yksityiskohtaisesti huumeiden postittamisessa ja myös maastokätköjen tekemisessä.

Perinpohjaisesta ohjeistuksesta huolimatta poikien huumepostitoimisto ei ollut järin toimiva. Pojat hukkasivat postimerkkejä ja pojan mukaan unohtivat laittaa joihinkin kirjeistä postimerkit. Yhteensä posteja ehdittiin hänen mukaansa lähettää noin kymmenen.

– Me kustiin aika monet niistä tilauksista, poika toteaa.

"Ootte kyl niin ammattilaisia"

Poikien säätämiset käyvät ilmi myös poikien ja ”pomon” välisessä viestittelyssä, kun pojat kertoivat syitä postitusten viivästymisille.

– Ootte kyl niin ammattilaisia, pomo totesi lisäten viestiin hymiön.

– Onneks oon välikätenä, ettekä asioi mun pomon kanssa. Suodatan tän, hän jatkoi hymiöiden kera.

Poliisi ei tiettävästi ole saanut kiinni poikien toimeksiantajaa.

Pojan puuhat järkytys vanhemmille

Poika tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta. Tuomiossa kuvailtiin rikoksen olleen pojan vanhemmille suuri järkytys, minkä lisäksi poika ei lastensuojelun käsityksen mukaan ollut ymmärtänyt tekonsa vakavuutta. Oikeus ottikin tuomiossa huomioon nuoruuden ajattelemattomuuden.

Vuonna 2005 syntynyt poika tuomittiin teostaan 1 vuoden 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Nuorempi poika ei 14-vuotiaana ollut rikosoikeudellisesti vastuullinen, joten hänen osaltaan asiaa ei käsitelty oikeudessa.

Katso videolta, miten poikien pomo reagoi uutiseen pojan äidin pysäyttäneen huumekaupat. Videolla myös kuvia pojalta löytyneestä ”huumekauppiaan peruspakkauksesta”.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja