Netin mielenterveyspalveluilla hurjasti käyttäjiä

Internetin matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut lisäävät vauhdilla suosiotaan. Mielenterveystalo.fi-verkkopalvelu on tuplannut kävijämääränsä vuosittain, ja sillä arvioidaan olevan jo noin miljoona käyttäjää.

Mielenterveystalo on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin tarjoama valtakunnallinen palvelu. Sieltä löytyy laajasti mielenterveyteen ja hyvinvointiin liittyvää apua ja tietoa.

Suhteessa nopeinta kasvu on ollut Mielenterveystalon nettiterapioissa, joissa tehdään harjoituksia itsenäisesti mutta terapeutin tukemana. Terapiaohjelmien käyttäjiä on noin 3 000, ja ohjelmiin pääsee lääkärin lähetteellä.

– Suomi on eräs edelläkävijämaista digitaalisissa mielenterveyspalveluissa, sanoo Husin sähköisen mielenterveystyön linjajohtaja Jan-Henry Stenberg.

Mielenterveystalon palveluista varsinkin omahoito-ohjelmat kuten epävakauden hoito vetävät kävijöitä puoleensa. Käyttäjiä riittää myös oirenavigaattorilla, joka määrittelee oireiden perusteella ongelmaa ja antaa suosituksia palveluista.

Cityhipsterit ja syrjässä asuvat edelläkävijöinä

Astetta tuetumpaa apua tarjoavat nettiterapiaohjelmat, joissa terapeutti seuraa hoidon edistymistä. Nettiterapioista suosituin on masennusohjelma. Terapioita on tarjolla seitsemään ongelmaan aina ahdistuneisuudesta alkoholin liikakäyttöön.

Stenbergin mukaan nettiterapiapotilaita on suhteessa eniten pääkaupunkiseudulta, mutta lähetteitä tulee maan joka kolkasta.

– Tällaisten uusien sähköisten palveluiden käyttäjissä on tyypillisesti kaksi ääripäätä. Toisaalta ovat cityhipsterit, jotka haluavat pysyä kehityksen kärryillä. Toinen varhaisomaksujien ryhmä ovat syrjäseudulla asuvat, joiden on muuten hankala päästä avun piiriin.

Digitaaliset omahoidot, oppaat ja nettiterapiat täyttävät Stenbergin mukaan ison puutteen mielenterveyspalveluissa. Suomesta on puuttunut matalan kynnyksen hoitomuotoja, joissa ongelmiin voitaisiin pureutua ajoissa.

– Meillä on ollut nollaporrasteinen hoitokulttuuri. Kun tilanne on päässyt pahaksi, potilas tarvitsee jo erikoissairaanhoidon pitkiä psykoterapioita. Ihmiset ovat saaneet hautoa ongelmiaan liian pitkään. 

Lue myös:

    Uusimmat