Mainos

Netin käyttö halpenee EU-maissa – hinnoissa yhä suuria eroja

Älykännyköillä voi ensi viikosta alkaen selata nettiä EU-maissa aiempaa huolettomammin.

Pelko satojen eurojen yllätyslaskuista poistuu, kun EU:n uudet rajoitukset verkkovierailumaksuista astuvat voimaan heinäkuun alussa. Suomalaisten operaattoreiden mobiilidatan hinnat putoavat huomattavasti, jopa kymmeniä prosentteja.

Suomalaiset ovat suhtautuneet älypuhelimien nettikäyttöön ulkomailla vähintäänkin varautuneesti. Monet sulkevat netin kokonaan pois kännykästä viimeistään lentokentällä. 

– En ole yleensä käyttänyt nettiä ulkomailla. Olen laittanut sen aina pois, ettei se automaattisesti ala päivittää kaikkea ja tule miljoonalaskua, sanoi Noora Harjula tänään Helsinki-Vantaan lentokentällä. 

Operaattorit toivovat, että hintojen lasku lisää mobiilinetin käyttöä. 

– Yllätyksiä ei tule, kun etukäteen tietää, mitä netin käyttö ulkomailla maksaa, lupaa johtaja Petri Lindqvist Sonerasta.

– Varmasti, kun hinnat tulevat alaspäin, se käyttö lisääntyy ja tuo kuluttajalle turvaa, sanoo johtaja Cedric Kamtsan DNA:sta.

Käytännössä älypuhelimen nettikäytön uudet hinnat EU-maissa riippuvat siitä, kuinka paljon sähköpostia, sosiaalista mediaa ja karttoja selataan. Kohtuullisen runsas, noin 50 megatavun käyttö maksaa Saunalahden ja Soneran liittymillä noin kolme euroa päivässä ja DNA:n asiakkaille noin 12 euroa. 

50 megatavulla lukee jo useita sähköposteja, kymmenkunta uutista, kuuntelee pari musiikkikappaletta, vilkaisee pienen videoleikkeen sekä selaa muutaman kerran Facebookia.

Kaikilla operaattoreilla on lisäksi hintavahdit siltä varalta, että asiakas innostuu katsomaan vaikkapa isoja videoklippejä. 

– Nämä erityispalvelut, missä isoja datamassoja siirretään jatkuvalla syötöllä niin on ehkä sellaisia, missä pitää olla vhä varuillaan, toteaa liiketoimintajohtja Jan Virkki Elisasta.

– Edelleenkin, jos lähtee pitkiä reissuja autolla ajamaan, niin kannattaa ladata kartat offline-tilaan elikkä ladata ne valmiiksi etukäteen, sanoo Lindqvist.

EU:n ulkopuolella operaattorikohtaiset erot ovat isoja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa runsas päivittäinen netin käyttö voi maksaa yhä jopa satoja euroja. 

– Ulkomailla liikuttaessa on ihan selkeät verkkovierailukustannukset meille ja etenkin, kun mennään Euroopan ulkopuolelle, niin siellä on aina maakohtainen hinnasto millä mennään, sanoo Lindqvist.

EU:ssa valmistellaan jo koko verkkovierailumaksun poistamista ensi vuoden lopussa. Sonera ja DNA välttävät arvailemasta, miten se vaikuttaa hintoihin. Myös Elisa suhtautuu verkkovierailumaksun poistamiseen epäilevästi, koska se voi muuttaa yllättävällä tavalla mobiilinetin kotimaan- ja ulkomaankäytön hinnoittelua.

–Niiden sovittaminen yhteen voi olla vaikeata, jopa mahdotonta, ja todennäköisemmin johtaisi Suomen kotimaan hintojen nousuun ihan omille asiakkaille, sanoo Virkki. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.