Mainos

Netin karttapalveluissa on ratkottu useita synkkiä mysteerejä – ilmakuvat ovat paljastaneet veronkiertäjiä ja lastensurmaajia, vantaalainen Olli jäljitti pedofiilirinkiä

4:23
Videolla vantaalainen Olli Enne näyttää, miten hän selvitti Europolin julkaiseman kuvan sijainnin Google Earth -palvelun avulla.

Kaikkien käsillä oleva satelliittikuvateknologia mahdollistaa tavallisten kansalaistenkin salapoliisityön. Google Earth -palvelulla on etsitty niin veronkiertäjiä, kadonneita ihmisiä kuin sotajoukkojakin.

Uutisoimme tänään 22 vuotta sitten kadonneen William Moldtin mysteerin ratkeamisesta.

Moldtin naapurustossa asunut henkilö paikansi Google Earth -palvelussa sattumalta miehen viimeisen leposijan.

Googlen kuvapalvelut ovat auttaneet myös useissa muissa mysteereissä.

1. Suomalaismies auttoi jäljittämään lasten hyväksikäyttörikoksista epäiltyä rikollisliigaa

Europol julkaisi viime syksynä valokuvia, joissa näkyi rakennuksia ja hieman kaupunkimiljöötä. Kuvat liittyivät rikollisliigan jäljittämiseen. Epäillyt rikokset liittyivät lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Internetin salapoliisit tarttuivat toimeen ja alkoivat selvittää, missä päin maailmaa kuvat olivat otettu.

Vantaalainen Olli Enne onnistui selvittämään Google Earthin avulla, mistä kuva oli peräisin. Hän julkaisi Twitterissä tietonsa tarkkoine perusteluine ja analyyseineen. Europol kiitti.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla Enne näyttää, miten hän käytti Google Earthiä salapoliisityössään.

2. Laittomia uima-altaita rakentaneet ateenalaiset jäivät nalkkiin

Spiegel uutisoi vuonna 2010, kuinka vakavassa talouskriisissä paininut Kreikka yritti saada korruptiota ja veronkiertoa kuriin.

Spiegelin haastattelema talousrikosten tutkija kertoi lehdelle, että kun veronkiertoa alettiin suitsia tosissaan, veronkiertosyytteitä nostettiin huimasti enemmän. Esimerkiksi lääkäreiden veronkiertoepäilyjä nousi kesäkuussa 2009 vain 24 kappaletta, mutta vuosi myöhemmin tapauksia todettiin yli 4000.

Vastaavia havaintoja tehtiin myös esimerkiksi matkailualan tehosyynissä.

Yksi helpoimmin paljastunut tapa veronkiertoon oli uima-altaiden tähystäminen Google Earthin avulla.

Satelliittikuvia tutkimalla kävi ilmi karu totuus. Ateenan viranomaisilla oli tiedossa 324 uima-allasta, joista oli maksettu asianmukaiset verot.

Satelliittikuvia läpikäymällä lukema nousi kuitenkin huimasti: ateenalaisilla olikin lähes 17 000 uima-allasta.

3. Lento MH17 ammuttiin alas, ohjuksen alkuperä paljastui satelliittikuvista

Tutkivien kansalaistoimittajien muodostama Bellingcat-yhteisö paljasti Google Earthin avulla, mistä MH17-lentokoneen räjäyttänyt ohjus oli peräisin.

Heinäkuussa 2014 maailma järkyttyi, kun Malaysian Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Ukrainan ilmatilassa. Alkoi suurvaltapoliittinen kädenvääntö siitä, kenen kalustosta ohjus oli peräisin.

Google Earthin avulla Bellingcatin tutkijat pystyivät jäljittämään Itä-Ukrainan separatistien liikuttamaa Buk-ilmatorjunta-ajoneuvoa, joka liikkui juuri alueella, josta lentokone lopulta ammuttiin alas.

Yhdistelemällä satelliittikuvia ja kansalaisilta saatua kuvamateriaalia he näkivät, että samasta ilmatorjunta-ajoneuvon ohjuslaukaisualustasta puuttui tapauksen jälkeen yksi ohjus.

Bellingcat avaa selvitystyötään muun muassa tuoreessa dokumenttielokuvassa.

Onnettomuutta asetettiin tutkimaan Hollannin johtama onnettomuustutkintaryhmä, joka tuli siihen tulokseen, että Buk-ohjus oli peräisin Ukrainan separatistien alueelta. Tutkintaryhmä on etsintäkuuluttanut kolme venäläistä ja yhden ukrainalaisen epäiltynä lentokoneen alas ampumisesta.

4. Naisten ja lasten surmaajat jäljitettiin kartta- ja sometietojen avulla

Viime vuonna internetissä alkoi kiertää video, jossa aseistautuneet joukot surmasivat julmasti kaksi naista ja kaksi lasta. Videosta käytiin väittelyä siitä, missä se on kuvattu. Jotkut väittivät sen kuvatun Malissa, toiset sanoivat videon tapahtumien sijoittuvan Kameruniin.

Yleisradioyhtiö BBC:n Afrikan-osaston toimittajat alkoivat selvittää, mitä joukkoja videolla esiintyi. Videon sisältöä, ihmisten vinkkejä ja Google Earthia käyttäen he saivat selville videon kuvauspaikan.

Lopulta joukkojen aseita ja pukeutumista analysoimalla toimittajat selvittivät, että kyseessä oli Kamerunin hallinnon joukkojen julma teko.

Kamerunin hallinto oli aluksi kiistänyt videon sijoittuvan koko maahan, mutta lopulta tiedotti ottaneensa teosta epäillyt sotilaat kiinni ja tutkivan näiden tekoa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja