Oivallus oluttuopin äärellä johti satojen pidätyksiin – poliisi pääsi lukemaan 25 miljoonaa alamaailman viestiä huijaussovelluksensa kautta

Viranomaiset huiputtivat rikollisia käyttämään puhelinsovellusta, jossa käytäviä keskusteluja poliisi pystyi seuraamaan.

Satoja rikollisia pidätettiin yhteensä 18 eri maassa maanantaiaamuna Suomen aikaa, kun massiivinen poliisioperaatio järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi huipentui.

Kolme vuotta kestänyttä operaatiota johtivat Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja Australian liittovaltion poliisi AFP. Operation Ironside -nimellä kulkeneessa operaatiossa oli mukana ABC Newsin tietojen mukaan 33 maata. Europolin mukaan myös Suomi oli mukana.

AFP:n mukaan operaatioon liittyviä pidätyksiä on tehty yli 200. Ensimmäinen pidätys tehtiin marraskuussa 2019. Lisäksi poliisi on toteuttanut 500 etsintää, sadat ihmiset on asetettu syytteisiin ja tuhansia kiloja huumeita on takavarikoitu.

Pidätyksiä tehtiin paljon Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, mutta poliisi teki ratsioita myös esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.

Olut sytytti inspiraation

Mojovat luvut mahdollisti AFP:n kehittämä puhelinsovellus, jota rikolliset huijattiin käyttämään.

Peitetehtävissä toimineet poliisit saivat australialaisen huumediilerin Hakan Ayikinkäyttämään AN0M-nimistä sovellusta, jota poliisit seurasivat hänen tietämättään.

Ayik suositteli sovellusta rikollisille kollegoilleen, ja lopulta yli 11 000 ihmistä ympäri maailmaa käytti AN0Min sisältävää mobiililaitetta. Kolmen vuoden aikana viranomaiset pystyivät lukemaan 25 miljoonaa alamaailmassa lähetettyä viestiä reaaliaikaisesti.

— FBI johti operaatiota, mutta meillä oli tekninen osaaminen murtaa viestien salaukset, sanoi AFP:n komisario Reece Kershaw tiedotustilaisuudessa.

Idea sovelluksen käyttämiseen syntyi australialaisten poliisien istuessa oluella FBI-agenttien kanssa vuonna 2018.

– Jotkut parhaista ideoista syntyvät olutta nautiskellessa.

Suoraa puhetta rikoksista

Kershawin mukaan rikolliset olivat ”hyvin julkeita” käyttäessään sovellusta, eivätkä he yrittäneet salailla tekemisiään minkäänlaisella salakielellä.

– He puhuivat ainoastaan huumeista, väkivallasta, toisiin rikollisiin kohdistettavista iskuista sekä viattomien ihmisten murhaamisesta.

Hänen mukaansa lainsäädäntöviranomaiset estivät poliisia käyttämästä sovellusta pidempään.

Osa suurempaa trendiä

Erilaisten puhelimissa käytettävien viestintäsovellusten salausten murtaminen on viime vuosina noussut viranomaisten keskeiseksi keinoksi järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa.

Operation Ironside on osa onnistuneiden operaatioiden sarjaa. Esimerkiksi vuonna 2020 Europolin viranomaiset murtautuivat salattuun EncroChat-palveluun ja sulkivat sen. Esimerkiksi Katiska-vyyhdissä huumerikoksistaan pitkän tuomion saanut Niko Ranta-aho on myöntänyt käyttäneensä EncroChatia.

Monet suomalaistenkin päivittäin käyttämät viestipalvelut käyttävät niin sanottua päästä päähän -salausta. Salauksen toimintaperiaate on lyhykäisyydessään se, että salauksen suojin kukaan viestin lähettäjän ja vastaanottajan välillä ei pääse käsiksi viestiin.

Salaukset ovat olleet haaste viranomaisille järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, mutta viime vuosina kansainväliset lainvalvontaviranomaiset ovat ottaneet asiassa kehitysaskeleita, mistä Operation Ironside on vain viimeisin esimerkki.

Kershaw vihjaa, etteivät viranomaiset jää lepäämään laakereillaan.

– Tämä on jatkuva prosessi, jossa poistamme tiettyjä osia rikollisesta järjestelmästä. Joku tulee aina yrittämään niiden korvaamista ja siitä olemme eniten huolissamme jatkossa.

Lue myös:

    Uusimmat