Mainos

Yllättävä väite: Omien pelivideoiden streamaus on laitonta

Videot, joissa pelaajat videoivat ja selostavat omaa pelaamistaan, ovat suomalaisen lakimiehen pohdinnan mukaan laittomia.

Turre Legal -lakiasiaintoimiston lakimies Jussi Kari on sitä mieltä, että erityisesti nuorten keskuudessa suositut Let's Play -videot, joissa omaa pelaamista kuvataan ja jaetaan muille katsojille, ovat laittomia.

– Videopelit ovat tekijänoikeudella suojattuja teoksia yhtä lailla kuin kirjat, elokuvat tai musiikki. Jos laki ei salli teoksen käyttöä tietyllä tavalla, siihen pitää olla oikeudenhaltijan lupa. Muussa tapauksessa käyttö on laitonta. Tekijänoikeuslaista ei löydy rajoitusta Let’s Play -videoiden suojaksi, enkä usko, että useimmilla videopelistreamaajilla olisi toiminnalleen lisenssiä, Kari kirjoittaa Turre Legalin blogissa.

Let’s Play -videoiden tekeminen ja oman pelaamisen streamaaminen kommenttien kera ovat merkittävä osa nykyistä viihdekulttuuria. Pelkästään alan suurimmalla toimijalla, Twitch-palvelulla, on jopa 15 miljoonaa päivittäistä käyttäjää. Omia videoitaan palvelussa lähettää yli kaksi miljoonaa henkilöä kuukaudessa, joten kyse ei ole pienestä alakulttuurista.

Lakiasiaintoimiston mukaan pelivalmistajat ovat perinteisesti olleet hyvin halukkaita puolustamaan teoksiensa tekijänoikeuksia, mutta Let’s Play -videoihin ne eivät ole puuttuneet. Karin mukaan tämä johtuu siitä, että näillä videoilla on kehittäjilleen suunnaton mainosarvo.

– Keskustelin tuttujen pelinkehittäjien kanssa, ja he kaikki arvioivat streamauksen erittäin merkittäväksi pelin julkisuuden kannalta. Eräs kehittäjä jopa totesi, että pelit kannattaa nykyisin suunnitella siitä lähtökohdasta, että niistä saa hyvää materiaalia Let’s Play -videoille julkisuuden maksimoimiseksi, Kari kirjoittaa.

Kari suosittelee, että oikeudenhaltijat lisäävät pelin käyttöehtoihin oman kohdan suorille lähetyksille tai asettavat sivuilleen julkilausuman niiden ehdoista.

– Tekijänoikeuslaki on lähtökohtaisesti melko tekijämyönteinen, ja oikeudenhaltijat eli pelien tekijät ovat vahvoilla, mikäli Let’s Play -videoista tulee riitaa. Kannustan kuitenkin pelivalmistajia miettimään omia arvojaan ja sitä, millä ehdoilla he ovat valmiita sallimaan streamauksen.

Pelilähetyksiä tekeville Kari antaa vinkiksi seurata pelivalmistajien tiedottamista aktiivisesti mahdollisten kannanottojen varalta.

– Streamaaminen ilmiönä tuskin on menossa minnekään, mutta tyypillisesti ilmiöiden kasvaessa ne muuttuvat myös oikeudellisesti mielenkiintoisiksi, Kari päättää kirjoituksensa.

Lähde: Turre Legal

***

6:06

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja