Kuinka puhua Squid Gamesta lapselle? Asiantuntija: "Voidaan päästä keskustelemaan aika arvokkaistakin asioista"

6:54
Mannerheimin lastensuojeliliiton päällikkö Paula Aalto vieraili MTV Uutiset Livessä kertomasssa vinkkejä siihen, miten väkivaltaa kannattaa käsitellä lasten kanssa.

Suoratoistopalvelu Netflixin eteläkorealainen tv-sarja Squid Game on noussut suureen suosioon. Sarja on kielletty alle 16-vuotiailta, mutta siitä huolimatta sarja on nousut isoksi puheenaiheeksi myös lasten- ja nuorten keskuudessa.

Suositussa sarjasa päähenkilöt ottavat mittaa toisistaan erilaisissa peleissä, joissa häviäjien kohtalo on kuolema.

Näitä pelejä matkitaan ja pelataan nyt myös koulujen pihoilla.

Mannerheimin lastensuojeluliiton päällikkö Paula Aalto ei lähtisi kieltämään leikkejä ensimmäisenä.

– Toki jos leikki on jollekin vaarallinen tai se leikki palkitsee lapsia siitä, että jotain satutetaan tai loukataan, niin silloin meidän aikuisten on syytä puuttua siihen leikkiin, Aalto kertoo.

Aallonmukaan lapsille on hyvä kertoa ja tehdä selväksi, että useat Squid Gamen kaltaisista tv-ohjelmista ovat täysin fiktiivisiä ja väkivalta on yksi tapa saada ihmiset tunnekuohuun.

– Monesti väkivaltaa käytetään keinona, että me nauliinnuttaisiin ruudun äärelle, että meidät valtaisi isot tunteet. Yhtälailla kun me nautitaan jostain erityisen hauskoista ohjelmista tai erityisen surullisista ohjelmista, niin väkivalta on yksi keino naulita meidän ruutujen ääreen, Aalto kertoo.

"Voidaan päästä keskustelemaan aika arvokkaistakin asioista"

Aalto ei pidä Squid Gamea kuitenkaan pelkästään väkivaltaohjelmana ja hänen mukaansa se käsittelee paljon muitakin vaikeita teemoja, jotka voivat pohdituttaa lasta. 

– Siellä on yhteiskunnallisia teemoja velkaantumisesta, kapitalismista, ahneudesta. Väkivalta on vain yksi teema. 

Ohjelman vaikeat aiheet ja teemat voivat olla myös perheille mahdollisuus käydä arvokkaita keskusteluja.

– Esimerkiksi kuolema ja väkivalta on aika isoja teemoja lapsille. Ne ei välttämättä jokaista perhettä tietenkään toivottavasti kosketa hyvin läheisesti. Voidaan päästä myös keskustelemaan aika arvokkaistakin asioista lasten kanssa.

Miten asia kannattaa ottaa puheeksi lapsen kanssa ja mitä lukiolaiset ajattelevat hittisarjasta? Katso MTV Uutiset Liven lähetys yläpuolelta löytyvältä videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja