Nepaliin poikkeustila kuninkaan otettua vallan maassa

Nepalin kuningas Gyanendra on hajottanut maan hallituksen ja asettunut itse uuden hallituksen johtoon. Maahan on julistettu poikkeutila.

Himalajalla sijaitsevaan Nepaliin on julistettu poikkeustila kuninkaan otettua vallan maassa. Kuningas Gyanendra ilmoittaa hajottaneensa maan hallituksen ja asettuvansa itse uuden hallituksen johtoon. Kuningas sanoi vastaavansa kaikesta toimeenpanovallasta ja järjestävänsä parlamenttivaalit kolmen vuoden kuluessa. Poikkeustilan myötä osa perustuslain takaamista kansalaisoikeuksista kumoutui.

- Olen käyttänyt perustuslain minulle antamaa oikeutta ja hajottanut hallituksen kansan etujen mukaisesti, kuningas sanoi Nepalin televisiossa.

Intian television mukaan useita poliitikkoja on määrätty kotiarestiin, ja uutistoimisto Reutersin mukaan viestiyhteydet Nepalin pääkaupunkiin Kathmanduun katkesivat pian kuninkaan ilmoituksen jälkeen.

Pääministeri Sher Bahadur Deuban hallitus joutui väistymään sen jälkeen kun se ei saanut neuvottelukosketusta monarkian kumoamiseen pyrkiviin maolaississeihin. Kuningas ilmoitti erottaneensa hallituksen, koska se ei ole kyennyt toteuttamaan vaalivalmisteluja eikä suojelemaan demokratiaa maassa. Deuba oli aiemmin vakuuttanut järjestävänsä parlamenttivaalit tämän vuoden kuluessa.

- Uusi hallitus palauttaa rauhan ja toimivan demokratian maahan kolmessa vuodessa, kuningas sanoi television mukaan

Kuningas erotti Deuban nyt toistamiseen. Edellisen kerran pääministeri sai lähteä kaksi vuotta sitten, kun hallitus ei ollut kyennyt tukahduttamaan maolaista sissiliikettä. Nyt hajotettu hallitus muodostettiin viime kesänä.

Oppositio syytti kaappauksesta

Johtava oppositiopoliitikko Sujata Koirala syytti kuningasta vallankaappauksesta.

- Kuningas on kaapannut vallan ja koonnut käsiinsä koko maan hallinnon ja muun toimivallan, sanoi Koirala, joka johtaa Nepalin kongressipuolueen naisjärjestöä. Hän on myös entisen pääministerin tytär.

Myös erotettu pääministeri torjui kuninkaan toimet epädemokraattisina.

- Kyse on epädemokraattisesta toimesta, jonka tuomitsemme jyrkästi. Tämä askel on syössyt maan vakavaan kriisiin, Deuban julkaisemassa tiedotteessa sanottiin.

Tiedotteen mukaan joukko johtavia poliitikkoja, heidän joukossaan myös Deuba itse, on määrätty kotiarestiin.

Kuningas Gyanendra nousi valtaistuimelle verisen tapahtumasarjan jälkeen vuonna 2001. Silloinen kruununprinssi Dipendra ampui kuoliaaksi isänsä, kuningas Birendran, kuningatar Aishwaryan ja useita muita kuningasperheen jäseniä. Lopuksi hän surmasi itsensä verilöylyssä, jonka yksityiskohdista kerrotaan yhä ristiriitaisia tietoja.

Nepalin lähihistoriaa on leimannut katkera valtataistelu kuninkaan, poliittisten puolueiden ja maolaississien kesken. Sissisodassa on kuollut arviolta 11 000 ihmistä vuoden 1996 jälkeen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat