Nelson Mandelan puolue menettämässä yksinvaltansa Etelä-Afrikan vaaleissa

ANC:lle ei kuitenkaan ole vastassa yhtä vahvaa haastajaa, vaan hajanainen puolueiden joukko.

Etelä-Afrikassa kolme vuosikymmentä jatkunut ANC-puolueen yksinhallitsemisen kausi voi tulla päätökseensä, kun maassa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa. Myös Etelä-Afrikan ex-presidentti Nelson Mandela edusti ANC-puoluetta.

Mielipidetiedustelut povaavat, että apartheid-hallinnon jälkeistä politiikkaa dominoinut ANC on yhä suurin puolue, mutta sen kannatus on jäämässä 50 prosentin alapuolelle. Näin ollen se ei olisi saamassa paikkaenemmistöä parlamentin alahuoneessa eli kansalliskokouksessa, ja maahan ennakoidaan koalitiohallitusta.

Yksin hallitusvastuuta kantaneen ANC:n suosiota ovat rokottaneet monet maata vaivaavat ongelmat, joista päällimmäisinä usein mainitaan rehottava väkivaltarikollisuus ja korruptio. Niiden lisäksi maata vaivaavat esimerkiksi korkea työttömyys, sitkeät sähkö- ja vesikatkot sekä koulutuksen heikko taso.

Ei yhtä haastajaa

ANC:lle ei kuitenkaan löydy puoluekentästä sellaista haastajaa, joka yksin voisi sitä haastaa. Vanhastaan valkoisten puolueen leimaa kantava pääoppositio DA on kannatusmittausten perusteella saamassa noin 20 prosenttia äänistä.

Kolmanneksi suurimman puolueen aseman saanee joko alun perin ANC:n nuorisojärjestönä toiminut EFF tai uutena puoluekartalle ilmestynyt entisen ANC-puolueeseen kuuluneen presidentin Jacob Zuman perustama MK-puolue. Niiden kannatus on liikkunut hieman yli kymmenen prosentin tuntumassa.

Hieman reilu viikko ennen vaaleja tuomioistuin katsoi, ettei korruptiorikoksista tuomittu Zuma voi itse olla ehdolla vaaleissa.

Ennätysmäärä äänestäjiä rekisteröitynyt

Vaaleissa äänestetään 400-paikkaisen kansalliskokouksen lisäksi alueellisista edustajanpaikoista. Kansalliskokous myös valitsee maalle presidentin. Jos maahan syntyy koalitiohallitus, ei nykyisen presidentin Cyril Ramaphosan toinen kausi ole etukäteen täysin varma.

Vaaleihin on rekisteröitynyt ennätyksellinen määrä eli noin 27,8 miljoonaa äänestäjää. Vaalipaikat ovat avoinna Suomen aikaa aamukahdeksasta iltakymmeneen asti. Maan vaaliviranomaisen mukaan viralliset tulokset kerrotaan viimeistään sunnuntaina, mutta suuntaa antavia ennusteita saataneen jo ennen sitä.

Lue myös:

    Uusimmat