Neljä vuotta sitten raitistunut Pasi: Paras aikuisikä meni huumeisiin, nyt poikani on koukussa

9:17

Pasi Tuomaila oli parikymmentä vuotta sitten juhlissa, joista loppui alkoholi. Tarjolla oli suonensisäisiä huumeita ja mies lähti mukaan.

Tuomaila sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, ettei narkomaaniksi haluta, siihen ajaudutaan.

– Minustakaan ei pitänyt tulla narkomaania. Elämässä oli paljon muitakin suunnitelmia. Siinä maailmassa meni kuitenkin 20 vuotta, nykyisin Irti huumeista ry:n riveissä työskentelevä Tuomaila sanoo.

Narkomaani tarvitsee rahaa elämäänsä. Niin myös Tuomaila. Hänen arkeensa kuuluivat rikokset ja kadulla eläminen.

– Paras aikuisikä meni huumeisiin. Olen nyt ollut 4 vuotta kuivilla. Kun katson taaksepäin, se herättää surua. Se on myös voimavara, en halua palata siihen maailmaan.

Huumeita liikkuu nyt ennätysmäärä. Poliisi on myös hyvin tietoinen käyttäjistä, levittäjistä ja aineista. Tuomaila kertoo, ettei kiinnijäämisen riski vaikuttanut hänen elämäänsä mitenkään. Oli selvää, että rikoksille eletään ja kiinni jäätyään siitä kannetaan vastuu.

Tuomailalla on ja oli jo narkomaaniaikana lapsia. Lastensuojelulta tuli eräänä päivänä kirje, jossa käskettiin tehdä valinta. Joko käyttäjä lähtee tai lapset lähtevät. Pasi lähti ja jatkoi narkkarielämäänsä.

– Koin vapautta, ettei tarvitse enää salailla mitään. Koin myös pelkoa ja yksinäisyyttä. Piti vaan opetella elämään sitä narkomaanin elämää. Piti pysyä hengissä. Huumeidenkäyttäjä on sairas. Oli se sitten lastensuojelu tai joku muu, elämän kuntoonlaitto ei kovin helposti onnistu.

Pasin poika käyttää

Pasin nuorin poika käyttää huumeita. Isä sanoo, että siitä keskustellaan hyvin avoimesti. Hän luonnollisesti toivoisi poikansa pääsevän jaloilleen ja takaisin tavalliseen elämään. Käyttäisi aikansa muuhun.

– Mietin päivittäin poikaani, että mitä sille kuuluu. Nyt läheisenä itse tajuan, mitä äitini ja lapseni ovat joutuneet kärsimään oman käyttöni vuoksi.

Tuomaila sanoo kuuluisalla kokemuksen syvällä rintaäänellä, ettei kukaan voi toisen käytölle mitään. Kaiken on lähdettävä narkomaanista itsestään. Aineet vievät kuitenkin usein voiton.

Pasi itse pääsi irti huumeista kuolemanpelon ja erittäin kärsivällisten tukihenkilöiden avulla. Mies oli ollut useissa päihdekuntoutuksissa ja keinot olivat jo tiedossa.

– Kuolemanpelko sai ajatukset raittiudesta liikkeelle. Raitistuin sen pelon kautta ja loistavan vertaistuen avulla. Ilman muita en olisi selvinnyt. Kun on vuosikausia tukahduttanut tunteensa aineilla, niiden kanssa on ollut opettelemista. Pitää oppia sietämään vastoinkäymisiä, epäonnistumisia ja onnistumisia.

”Kovien huumeiden laillistaminen kornia”

Perussuomalaisten kansanedustaja, entinen poliisi Tom Packalen sanoi aamun Huomenta Suomessa, että kovat huumeet voitaisiin laillistaa. Käyttöä valvottaisiin rekisterillä.

Pasi Tuomaila pudistelee päätään ajatukselle.

– Kuuntelin puhetta sallimisesta huvittuneena. Kuulostaa kornilta, että jossain klinikalla pistetään ja kysellään, että haluatko todella narkomaaniksi. Tuskin tulisi lähdettyä mihinkään kuuntelemaan luentoja. Kyllä narkkari piikittää, missä itse haluaa.

Tuomailan mielestä narkomaanien auttamisessa täytyisi panostaa laadukkaisiin hoitolaitoksiin. Jos on käyttänyt vuosia, ei paraneminen tapahdu kuukaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja