Mainos

Neljä uutta valtaushakemusta uraanin etsimiseksi

Kolme kansainvälistä yritystä hakee lupaa uraanin etsimiselle Itä-Suomesta. Valtaushakemuksia käsitellään todennäköisesti lausuntokierroksella huhti-toukokuussa.

Kolme yritystä on jättänyt yhteensä neljä uutta valtaushakemusta uraanin etsimiseksi. Joukossa on myös luvattomista kairauksista Sallassa epäilty Agricola Resources Plc, joka tähyää nyt Joensuun itäpuolelle Enon kuntaan. Namura Oy hakee valtausta Paltamoon ja Kuhmoon, Mawson Energi Ab Paltamoon sekä Agricola Enoon.

Valtauksiin perehtynyt asiantuntija väitti illalla uutistoimisto STT:lle, että tosiasiassa hakemukset kiertyvät pitkälti yhteen yhtiöön, kanadalaiseen Cooper Mineralsiin. Nimettömänä pysytellyt lähde kertoi, että ainakin kiistelty Agricola samoin kuin Namura ovat Cooper Mineralsin tytäryhtiöitä.

Samaan ryppääseen kuuluu myös Karelia Resource Services, joka hakee uraanivaltausta Sallan ja Kuusamon rajalta Oulangan kansallispuiston lähimaisemista. Karelian valtaushakemus osuu samaan kohteeseen, jossa Agricolan väitetään kairanneen luvatta. Agricolan hakemuksen kauppa- ja teollisuusministeriö hylkäsi viime vuonna.

Nyt jätetyt uudet valtaushakemukset lähetetään alkututkimuksen jälkeen maanomistajille, alueiden kunnille ja muille viranomaisille lausuntoja varten. Ministeriö arvioi lausuntokierroksen olevan ajankohtainen huhti-toukokuussa.

Sallan kunta hermostui

Sallan kunnan vaatimuksesta kauppa- ja teollisuusministeriö selvittää parhaillaan Oulangan kansallispuiston läheisyydessä tehtyjen uraanikairausten laillisuutta.

Sallan kunnanjohtaja Kari Väyrynen kertoi tympääntyneensä uraanibisnekseen täysin sen jälkeen, kun etsinnän taustalla olevat epäselvyydet alkoivat paljastua.

- Kaivosten perustamisen kannalla olen edelleen, mutta uraani ei siihen joukkoon mahdu, toteaa Väyrynen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.