Mainos

Nelihenkinen perhe syö noin 300 eurolla viikossa

Suomalainen nelihenkinen perhe käyttää ruokamenoihinsa kolmisensataa euroa viikossa. Tilastokeskuksen tietoihin perustuvassa laskelmassa ovat elintarvikkeiden lisäksi mukana alkoholittomat ja alkoholijuomat sekä ravitsemispalvelut.

Ruokatieto Yhdistys ry on tilasto- ja kulutuslukujen perusteella laskenut ja kuvannut nelihenkisen suomalaisperheen viikon aikana käyttämän ruoka- ja juomamäärän.

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat viime vuosina parantuneet: kasvisten käyttö on lisääntynyt ja rasva vaihtunut pehmeämmäksi. Suurin haaste suomalaisten syömisessä on energian ja sokerin liiallinen saanti.

– Tavoitteena on saada suomalaiset syömään kohtuullisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa energiansaannin ja energiankulutuksen tasapainoa kiinnittämällä erityisesti huomiota rasvaan ja sokeriin, erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta toteaa.

Yhdessä syöminen tärkeää

Ylipainoisuus on lisääntynyt lapsilla ja nuorilla. 12–18 -vuotiaista pojista joka viides ja tytöistä joka kymmenes on ylipainoisia.

Perheiden rooli lasten ruokailutottumusten omaksumisessa on Ovaskaisen mielestä aivan keskeinen. Kotoa opitut hyvät ruokailutottumukset antavat kestävän pohjan nuoren syömiselle.

– Perheen yhteisten aterioiden merkitys on erityisesti teini-ikäisille tärkeää, sillä se saattaa olla päivän ainoa hetki, jolloin nuoret ja aikuiset tapaavat toisiaan. Yhdessä syöminen edistää myös aterioiden monipuolisuutta. On kannustavampaa koota kaikki aterian osat - pääruoka, kasvislisäkkeet, leipä, juoma ja jälkiruoka - tarjolle, kun syöjiä on useampia, Ovaskainen sanoo.

Lähes 300 euroa

Tilastokeskukselta tietojen perusteella suomalaisen nelihenkisen perheen ruokamenot vuonna 2008 olivat noin 290 € viikossa. Tähän on laskettu kulutus elintarvikkeisiin, alkoholittomiin juomiin, alkoholijuomiin sekä ravitsemispalveluihin.

Elintarvikevalikoimassa on viimeisten 20 vuoden aikana tapahtunut useita rakenteellisia muutoksia. Pitkälle jalostetut tuotteet ovat lisänneet suosiotaan. Näitä ovat peruna- ja leivonnaispakasteet, makeiset, sokeroidut juomat, light-juomat, vedet ja alkoholijuomat. Myös juuston, lihan ja viljan kulutus on kasvanut. Myönteistä on kasvisten, hedelmien ja marjojen kulutuksen lievä kasvu. Maitojuomien kulutus on laskussa.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja