Näytätkö selfieissäsi mielestäsi aina jollakin tavalla oudolta? Siihen on olemassa syy

Kun katsot selfietäsi, mitä näet? Moni ottaa kymmeniä kuvia putkeen, koska tulos tuntuu jatkuvasti jollakin oudolla tavalla epäonnistuneelta – miksi?

Näytätkö selfieissäsi mielestäsi usein jollakin tavalla oudolta? Kuvan ottamisen jälkeen otos ei välttämättä miellytäkään, vaikka mikään ei varsinaisesti ole muuttunut: vilkaisu peiliin todistaa, että näytät samalta kuin juuri ennen sefien näppäämistä. -lehti päätti kysyä asiantuntijoilta, mistä ilmiö johtuu.

Kameran linssi vääristää kasvot

Osasyyllinen selfiekasvojen outouteen on kameran optiikka.

– Selfiet toetaan yleensä laajakuvalinssillä, joka laajentaa tilaa ja vääristää kuvaa saadakseen kaiken mahtumaan otokseen. Tämä sopii hienosti maisemakuville, muttei niinkään kasvoille: se muuttaa nenän tai otsan isommaksi, valokuvausta apulaisprofessorina korkeakoulussa opettava Scott Klinger sanoo.

Kun otat kuvat selfie-kameralla, näet kasvosi siitä suunnasta kuin muut ihmiset. "Peili-ilmiö" voikin osaltaan vaikuttaa siihen, että selfie näyttää oudolta!

Myös valolla on vaikutusta: Instagram-vaikuttajat yleensä ottavat kuvansa pehmeää hajavaloa käyttäen, jolloin tulos on mairitteleva. Kun ihminen sitten näppää itsestään nopean kuvan automatkalla, tulos ei vastaakaan siloteltua sometodellisuutta.

"Kun katsot selfietä, et vain katso itseäsi..."

Klinger myös huomauttaa, että ihmisillä on ikävä tapa etsiä omista kuvistaan vain vikoja sen sijaan, että he katsoisivat selfietä ulkopuolisen silmin. Silloin parhaimmastakin omakuvasta löytyy jotakin kritisoitavaa.

Valokuvauksesta opiskelijoille luennoiva Rachel Fein-Smolinski uskoo, että selfien "outous" perustuu siihen, että ihminen näkee kuvassa itsensä.

– Kun katsot selfietä, et vain katso itseäsi. Katsot itseäsi katsomassa itseäsi, Fein-Smolinski kuvailee.

– Kuva antaa sinun nähdä itsestäsi version, joka on yleensä varattu muille.

Selfien pitäisi olla kaunis, huoliteltu ja somevirtaan sopiva, mutta samalla se on hieman nolo kuva – selfien ottamisen koetaan ilmentävän itserakkautta, mitä puolestaan pidetään hävettävänä. Kun selfiestä tulee tällainen "salainen pahe", se muuntuu samalla himottavaksi tavaksi, mutta otettujen kuvien katsominen on silti jollakin tavalla noloa, Fein-Smolinski kuvaa. 

Selfieihin liittyy paljon tavoitteita ja paineita

Selfieihin liittyykin erilasia paineita, uskoo taiteilija ja Arizonan yliopiston apulaisprofessori Liz Cohen.

– Otamme aina vain enemmän selfieitä, koska haluamme tulla siinä paremmiksi. Selfieihin liittyy niin paljon tavoitteita ja sosiaalisia paineita, että emme koskaan saa niistä täydellisiä, jolloin niitä täytyy ottaa aina vaan lisää, Cohen kuvailee.

– Näemme toisemme sosiaalisen median kautta. Uskon, että ihmiset joko käyttävät sitä enemmän tai poistuvat sieltä totaalisesti. Mitä eristyneempiä olemme, sitä enemmän somesta tulee ainoa tapamme olla osa maailmaa, ja sitä enemmän paineita on.

Samalla filtterit ja tavat ottaa "oikeanlaisia" selfieitä kuitenkin muuttuvat koko ajan. Kukapa enää ottaisi esimerkiksi 2000-luvun alusta tuttua duckfacella varustettua omakuvaa vessan peiin kautta?

– Haluamme näyttää aina vain paremmilta, tulla paremmiksi, olla haluttavampia, edistää itseämme ihmisinä ja yrityksinä, saada yhä useammat ihmiset rakastamaan meitä, Cohen sanoo.

Oudot kuvat sittenkin parhaita?

Cohen pitäisi "outoja" selfieitä parhaina. Hän pitää omituisia kuvia virkistävinä, sillä selfiekuviin liittyy valtavasti sääntöjä siitä, miten kamera tai oma pää pitäisi asetella.

– Joten, kun selfie näyttää oudoilta, se saattaakin oikeasti olla vähän autenttisempi, Cohen vinkkaa.

Lähde: Gizmodo.com 

Lue myös:

    Uusimmat