Brittikansanedustaja ajaa aloitetta: Nähdäänkö somevaikuttajien muokatuissa kuvissa pian varoitusleima?

Näin kauneussuodattimet toimivat Instagramissa – Katso video! 3:00
Katso myös: Näin kauneussuodattimet toimivat Instagramissa – katso videolta melkoinen ero-

Brittikansanedustaja haluaa muokattuihin somekuviin varoituksen retusoinnista.

Somekuvien hienovarainenkin muokkaaminen saattaa pian olla helposti havaittavissa. Brittikansanedustaja vaatii digitaalisesti muokattuihin somekuviin ilmoitusta siitä, että kuvia on käsitelty, kertoo brittiläinen uutissivusto Sky News.

Ilmoitusvelvollisuus koskisi somevaikuttajia, jotka saavat rahaa toiminnastaan, sekä mainostajia ja yrityksiä.

"He ajattelevat, että heidän kehojensa pitäisi olla täydellisiä"

Lääkärinäkin työskennellyt Luke Evans ajaa aloitetta, jonka uskoo suitsivan syömishäiriöitä ja kehonkuvan ongelmia.

– Kun olin lääkäri, varsinkin nuoret, syömishäiriöstä kärsivät naiset kertoivat, että nämä [some]kuvat ajavat heitä eteenpäin ja he ajattelevat, että heidän kehojensa pitäisi olla täydellisiä, Evans kuvaa.

Evansin mukaan sama ongelma oli nähtävissä myös urheilijoilla, jotka halusivat aina vain isommat lihakset ja treenatumman vartalon. Osa ajautui paineiden myötä ylitreenaamaan ja ottamaan jopa steroideja.

"Ihmiset yrittävät vastata kuvaa, johon he eivät oikeasti voi päästä"

Tosielämässä ihminen ei koskaan näytä muokatulta kuvaltaan. Silti otokset luovat paineita muille.

– Olen eniten huolissani siitä, että ihmiset yrittävät vastata kuvaa, johon he eivät oikeasti voi päästä. Ongelma on, että jos käsittelet kuvaa, teet hauiksista isommat ja vyötäröstä kapeamman – ja lukuisia kuvia luodaan näin somessa – luot mielikuvaa, jota et koskaan voi toistaa, vaikka miten kävisit salilla ja söisit hyvin, Evans sanoo.

– Minulla ei ole mitään ongelmia sen kanssa, että haluaa olla hyvässä kunnossa ja terve, mutta ei [sitä voi tavoitella] tällä kieroutuneella tavalla, jota ei koskaan voi saavuttaa.

Evans haluaisi lisätä muokattuihin kuviin pienen logon, joka kertoo muokkauksesta. Hän uskoo, että jos muokkauksesta ilmoittaminen olisi lain mukaan pakollista, yhteiskunta kenties ymmärtäisi, että kyse on suuremmasta ongelmasta, joka ei ole katoamassa itsekseen.

Jos aloite menisi läpi, brittien itsenäinen mainoksia säätelevä elin loisi säännökset sille, miltä kuvanmuokkausilmoituksen tulee näyttää, missä se sijaitsisi ja mitä "muokattu kuva" ylipäätään tarkoittaisi. Myös se, millainen kuva on tehty "kaupallisiin tarkoituksiin", täytyisi määritellä.

Samasta aiheesta on Isossa-Britanniassa tosin puhuttu jo vuosikausia. Esimerkiksi kehonmuokkauksen kieltämistä mainoskuvissa ajettiin jo 2009.

Järjestö: Pelkkä ilmoitus muokkauksesta ei ratkaise ongelmaa

Mielenterveysjärjestö Mental Health Foundation piti aloitetta tervetulleena. Järjestön mukaan pelkkä ilmoitus kuvanmuokkauksesta ei ratkaise ongelmaa, mutta aiheesta puhuminen ja sen tuominen kansan tietoisuuteen on silti tärkeää.

– Oma raporttimme vuodelta 2019 havaitsi, että yksi neljästä 18–24-vuotiaasta nuoresta kertoi olevansa kehonkuvansa vuoksi niin stressaantunut, että se tuntui ylivoimaiselta ja pärjääminen mahdottomalta. Yksi kahdeksasta oli viimeisen vuoden aikana editoinut kuviaan muuttaakseen kasvojaan tai kehonsa muotoa, järjestö kuvaili.

Samat ongelmat riivaavat Suomessakin. Doven kyselyssä paljastui taannoin, että 34 prosenttia suomalaistytöistä muokkaa kehoaan kuviin, esimerkiksi pienentää vyötäröään. Lähes viidesosa kokee, että ei näytä tarpeeksi hyvältä ilman kuvanmuokkausta.

Katso myös: Eteläkorealaiset säntäävät kauneusoperaatioihin ennen kuin kasvomaskeista luovutaan. Jopa korona-avustuksia on käytetty toimenpiteisiin!

Eteläkorealaiset säntäävät kauneusoperaatioihin ennen kuin maskeista luovutaan – jopa korona-avustuksia käytetään toimenpiteisiin 3:28

Lue myös:

    Uusimmat