Natsien uhrit saavat korvauksia

Natsiajan orja- ja pakkotyöläiset saavat Saksalta 10 miljardin Saksan markan korvaukset. Viimeinen este korvausten maksamiselle poistui tänään, kun amerikkalainen tuomari luopui korvausten vastustamisesta.

Amerikkalainen tuomari ilmoitti luopuvansa oikeusjutuista, jotka ovat olleet natsiajan orja- ja pakkotyöläisten korvausten maksun tiellä. Tuomari Shirley Wohl Kramin vireillä pitämät oikeusjutut olivat aiheuttaneet sen, että natsien uhreille myönnettyä 10 miljardin Saksan markan korvaussummaa ei ole päästy jakamaan. Vielä elossa olevat natsi-Saksan pakko- ja orjatyöläiset alkavat olla iäkkäitä, ja korvausten lykkääntyminen on ollut heille pettymys.

Korvausrahaston takana oleva Saksan hallitus ei ole kuitenkaan voinut aloittaa maksamista, koska oikeusjutut joitakin saksalaisyhtiöitä vastaan olivat edelleen kesken. Tuomari Kram on ollut haluton hylkäämään kanteita. Hän ei halunnut vahingoittaa asianomistajia, jotka käräjöivät itävaltalaista, myöhemmin saksalaiseen pankkiin yhtynyttä pankkia vastaan. Pankkia on syytetty juutalaisten rahojen pimittämisestä sodan jälkeen. Saksa sitoutui viime kesänä solmitun sopimuksen mukaan maksamaan 10 miljardin Saksan markan eli noin 30 miljardin markan korvaukset ihmisille, jotka joutuivat orja- tai pakkotyöhön Hitlerin natsi-Saksassa toisen maailmansodan aikaan.

Korvausrahaston varoista puolet tulee yrityksiltä, puolet valtiovallalta. Saksalainen yritysmaailma ilmoitti maaliskuussa päässeensä tavoitteeseensa eli saaneensa viisi miljardia D-markkaa kokoon. Saksa pakotti sodan aikaan kymmenen miljoonaa sotavankia ja ulkomaista siviiliä töihin maan suurteollisuuden, pienyritysten ja jopa kirkon palvelukseen. Amerikkalaisedustajien arvion mukaan elossa on vielä runsas miljoona pakkotyöläistä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat