Mainos

Natossa pohditaan sotatoimien oikeutusta

Yhdysvalloilla ja muilla Nato-liittolaisilla on kovin erilainen lähestymistapa sotilastoimiin ryhtymisestä Jugoslaviassa, vaikka maat ovatkin julistaneet yksituumaisuuttaan.

Erimielisyydet uhkaavat Naton suunnitelmia Kosovon suhteen ja koskettavat sotilasliiton tulevaisuutta. Pohdinnan alla on, voiko sotilasliiton hyökkäys vieraassa maassa olla oikeutettu ilman jonkin toisen auktoriteetin päätöstä, tässä tapauksessa ilman YK:n hyväksyntää?

Nato, joka perustettiin 50 vuotta sitten taistelemaan neuvostoliittolaisia voimia vastaan, julkistaa ensi huhtikuussa uudet strategiset kaavailunsa. Kylmän sodan jälkeisenä aikana Naton rooli on muuttunut vähemmän ideologiseksi.

Naton toimia sen jäsenmaiden ulkopuolella on arvosteltu, mutta Yhdysvallat katsoo, että Naton ei tule olla minkään maailman järjestön päätäntävallan alla, kun sotilasliiton toimet ovat tarpeellisia sen omien rajojen ulkopuolella. Ranska on puhunut näkyvimmin vastakkaisen näkemyksen puolesta. Ranska katsoo, että YK:n hyväksyminen tarvitaan rajojen ulkopuolella tapahtuvaan voimankäyttöön ja on vaatinut Natoa keskittymään oman alueensa hoitoon.

Naton puolustusministerit ovat pyytäneet sotilasasiantuntijoita valmistelemaan mahdollisia keinoja mennä väliin Kosovon kriisipesäkkeessä. Naton pääsihteeri Javier Solana on lisäksi painottanut, että sotilasliitto on tarvittaessa valmis käyttämään voimakeinoja.

Nato ei salli Kosovon tilanteen kehittyvän uudeksi Balkanin sodaksi Bosnian tapaan, sanoi pääsihteeri Solana tänään. Naton on määrä aloittaa ilmasotaharjoitukset Balkanin yllä maanantaina. Muuttohaukaksi nimetyn harjoituksen tarkoituksena on näyttää, että länsimaat tahtovat Jugoslavian liittovaltion lopettavan voimankäytön albaaneja vastaan Kosovon maakunnassa Serbiassa.

Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin on määrä matkustaa huomenna Moskovaan tapaamaan Venäjän presidentti Boris Jeltsin, joka yrittää taivutella Milosevicia vielä rauhanomaisen ratkaisun aikaansaamiseksi Kosovossa.

Britannian ulkoministeri Robin Cook sanoi tänään, että länsimaat eivät toista Bosnian suhteen tehtyjä virheitä Kosovon kysymyksessä.
-Tutkimme hyvin tarkkaan miten voimme mennä väliin, jos Milosevic ei ymmärrä hänelle suunnattuja vakavia varoituksia, Cook sanoi BBC-televisiolle.

Cook syytti Milosevicia etnisistä puhdistuksista Kosovossa, jossa kymmenet tuhannet albaanit ovat jättäneet kotinsa paetessaan serbijoukkoja rajan yli Albaniaan. Cook sanoi myös, että kosovolaiset tukevat Kosovon voimistunutta vapautusarmeijaa KLA:ta Milosevicin tekojen takia.
-Emme tee tätä halusta sekaantua asioihin, mutta haluamme lopettaa väkivallan, Cook jatkoi.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.