Tuliko USA:n isku yllätyksenä liittolaisillekin? Naton Stoltenberg: Päätös iskeä iranilaiskomentajaa vastaan oli yksin Yhdysvaltojen

Iran ja Yhdysvaltojen välit kireällä – Iran vannoo edelleen kostoa 1:59
Iranin ja Yhdysvaltojen välit kireällä – Iran vannoo edelleen kostoa

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kehottaa Irania pidättäytymään uusista provokaatioista ja väkivaltaisuuksista. Naton ylimääräisen

kokouksen jälkeen antamissaan kommenteissa Stoltenberg korosti, ettei uusi konflikti Lähi-idässä ole kenenkään intresseissä.

Iran on uhannut kostaa Yhdysvaltojen Irakissa viime viikolla tekemän iskun, jossa kuoli vaikutusvaltainen iranilaiskenraali Qassem Suleimani. Presidentti Donald Trumpin määräämä isku vaikutti tulleen yllätyksenä Yhdysvaltojen liittolaismaille.

Stoltenbergin mukaan Yhdysvallat valotti Nato-kokouksessa syitä iskulle. Hän ei kuitenkaan halunnut kertoa niistä tarkemmin.

Sen sijaan Stoltenberg korosti, että päätös iskeä Suleimania vastaan oli yksin Yhdysvaltojen. Hän kuitenkin jatkoi, että myös muut Nato-maat ovat olleet pitkään huolissaan siitä, miten Iran toiminnallaan lisää epävakautta Lähi-idässä.

Nato odottaa Irakin hallituksen kantaa

Yhdysvaltojen iskusta alkanut tapahtumaketju uhkaa vaarantaa Naton Isisin-vastaisen koulutusoperaation Irakissa. Iskun takia Irakin parlamentti vaati viime viikolla, että kaikkien ulkomaalaisten joukkojen pitää lähteä maasta.

Naton koulutusoperaatiossa toimii noin 500 sotilasta. Lauantaina sotilasliitto ilmoitti, että operaatiota ei lopeteta, mutta sen koulutustoiminta on toistaiseksi keskeytetty. Tänään Stoltenberg vahvisti, että käytännön työt on toistaiseksi laitettu jäihin.

Diplomaattilähteiden mukaan Nato odottaa nyt, miten Irakin hallitus reagoi.

–  Meidän näkökulmastamme (Irakin) parlamentin päätös ei ole sitova. Otamme sen huomioon, mutta odotamme, mitä Irakin hallitus päättää tehdä. Uskomme edelleen, että Irakissa tarvitaan kansainvälisiä joukkoja Isisin uuden nousun estämiseksi, eräs lähde sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Lue myös:

    Uusimmat