EU-maiden poliittiset johtajat haluavat uusia pakotteita Iranille

Kostaako Israel Iranille - mitä vihanpidosta voi seurata? 11:22
Kostaako Israel Iranille - mitä vihanpidosta voi seurata?

EU-maiden poliittiset johtajat ovat päättäneet puoltaa lisäpakotteita Iranille. Syynä on isku, jonka Iran kohdisti viikonloppuna Israeliin.

Linjaus vahvistettiin huippukokouksessa Brysselissä. Tekstin mukaan EU ryhtyy uusiin Iraniin kohdistuviin rajoituksiin erityisesti liittyen miehittämättömiin ilma-aluksiin ja ohjuksiin.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi kokouksen jälkeen, että ideana on kohdistaa toimet yrityksiin, joita tarvitaan lennokkien ja ohjusten tuottamiseen.

Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolestaan sanoi kokouspäivän jälkeen, että Iranin "täysin silmittömän" ohjus- ja lennokki-iskun tuomitseminen on uusi elementti unionin Lähi-itää koskevissa linjauksissa. Hän myös puhui vahvasta vetoomuksesta, jotta Israel ei enää lähtisi kostamaan ja Iran ei enää jatkaisi.

– Eurooppa-neuvosto kehottaa Irania ja sen välikäsiä lopettamaan kaikki hyökkäykset ja kaikkia osapuolia noudattamaan äärimmäistä pidättyvyyttä sekä pidättäytymään kaikista toimista, jotka voivat lisätä jännitteitä alueella, kokouksen päätöstekstissä todetaan.

Huippukokouksessa jäsenmaiden poliittiset johtajat linjaavat suuntaviivat unionin politiikalle. Unionin ulkoministerien täytyy puolestaan vahvistaa aikanaan konkreettiset päätökset pakotteista.

Orpo: Apua Ukrainan ilmapuolustukselle ehkä jo viikoissa

Poliittiset johtajat antoivat jälleen linjauksensa myös Ukrainasta, mihin Orpo sanoi olevansa tyytyväinen.

– Pidin tosi tärkeänä sitä, että se Ukraina nousi alussa kuitenkin ykkösaiheeksi. Kun alun perin näytti vähän, että huomio olisi ollut enemmän muualla, Orpo sanoi.

Päätelmätekstissä poliittiset johtajat ilmaisivat puoltavansa muun muassa generaattoreiden ja muuntimien sekä muun humanitaarisen ja siviilien suojelua koskevan avun voimistamista. Vastaavankaltainen tekstikatkelma koski myös puolustusapua, jossa oli erikseen mainittuina ohjukset ja tykistöammukset sekä ilmapuolustuksen tarjoaminen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan Hollannin pääministerin Mark Rutten ja Tanskan pääministerin Mette Frederiksenin kanssa, että Ukraina tarvitsee lisää apua. Hän myös lähetti Naton jäsenmaille viestin siitä, kuinka mahdollista ristiriitaa Nato-tavoitteiden täyttämisen ja Ukraina-avun välillä tulisi punnita.

– Jos jäsenmaille tulee vastaan päätös siitä, pitäisikö täyttää Naton kyvykkyyksiä koskevat tavoitteet vai lähettää apua Ukrainaan, viestini on selvä. Lähettäkää lisää Ukrainaan, Stoltenberg sanoi.

Rutte sanoi myöhemmin EU-huippukokoukseen saapuessaan, että Stoltenbergin kommentit auttavat paljon. Myös Orpo totesi kokouksen jälkeen, että lausunto toivottavasti edesauttaa ratkaisun löytymistä Ukrainan tueksi.

– Olen aika toiveikas siitä, että niitä ilmatorjuntajärjestelmiä nyt löytyy Ukrainan tueksi, Orpo sanoi.

Hän arvioi, että uutta apua Ukrainalle voisi löytyä parhaimmillaan jo viikoissa.

Tänään poliittiset johtajat jatkavat huippukokousta käsittelemällä unionin kilpailukykyä.

EU puoltaa lisäpakotteita Iranille 0:51
EU puoltaa lisäpakotteita Iranille.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat