Mainos

Naton Naumann: Suomen jäsenyys ei ole edellytys yhteistyölle

Naton Sotilaskomitean puheenjohtaja, kenraali Klaus Naumann ei näe mitään ongelmia Suomen mahdollisessa Nato-jäsenyydessä. Hänen mielestään on kuitenkin kunkin maan oma asia, hyväksyykö se jäsenyyden vai ei.

-Yhteistyömme Suomen kanssa voi jatkua ilman jäsenyyttäkin. Esimerkiksi rauhankumppanuusyhteistyömme on toiminut tähänkin saakka hyvin, hän muistutti yksityisluontoisella vierailullaan Mikkelissä tänään. Jos enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että riippumattomuus on jäsenyyttä parempi vaihtoehto, niin asia kannattaa Naumannin mukaan pitää ennallaan. Hän kertoi kuitenkin ymmärtävänsä hyvin, että Suomessa keskustellaan turvallisuusasioista. -Kun entisen Neuvostoliiton alueen maat keskustelevat kovasti yhteistyöstä ja turvallisuudesta, ymmärrän entistä paremmin, miksi Suomen kaltaisessa maassa herää kysymyksiä turvallisuudesta. Mielestäni on hyvä merkki, että Suomessakin keskustellaan asiasta, hän sanoi.

Naumann haluaa pitää ovet avoinna myös Viron, Latvian ja Liettuan Natoon liittymiselle. Suurin ja pahin turvallisuuden uhkakuva on Naumannin mukaan massatuho, joka ei katso alueellisia rajoja. -Esimerkiksi moderni teknologia ja aseiden vapaa saatavuus ja niiden määrä luo tämän uhkan. Uskonkin kansainväliseen yhteistyöhön muun muassa rauhanturvaamisessa, Naumann sanoi ja kehui suomalaisten rauhanturvaajien panosta Bosnia-Hertsegovinassa.

Suur-Albania johtaisi levottomuuksiin

Kosovon kriisin ratkaisu on Naumannin mukaan ratkaistava ensin poliittisesti, ennenkuin voidaan harkita sotilastuen antamista tai rauhaan pakottamista. -Serbipresidentti Slobodan Milosevic ei ole mukautunut niihin toimiin, mihin hän Jeltsinin kanssa tavatessaan sitoutui. Lisäksi Kosovon albaanit on saatava miettimään tulevaisuuttaan ja unohtamaan suur-Albaniahaaveet. Suur-Albania voi johtaa uusiin levottomuuksiin Balkanilla, Naumann uskoi. Naumann vieraili Mikkelissä puolustusvoimain komentajan kenraali Gustav Hägglundin vieraana. Yksityisluontoisen vierailun aikana Naumann tutustui muun muassa Savon Prikaatiin. Lauantaina hän tapasi itäsuomalaisia ja eteläsavolaisia vaikuttajia maaherra Pirjo Ala-Kapeen järjestämässä lounastapaamisessa. Lisäksi Naumann kävi Savonlinnan oopperajuhlilla.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.