Mainos

Naton kriisinhallintakoulutus alkoi Niinisalossa

Suomesta tuli ensimmäinen maa, jonne sotilasliitto Naton kriisinhallintakoulu Saksassa on ryhtynyt hajauttamaan kurssitoimintaansa.

Kolmiviikkoinen Nato Schoolin esikuntakurssi alkoi viikko sitten puolustusvoimien kansainvälisessä keskuksessa Niinisalossa. 19 kansallisuutta edustavat oppilaat ratkovat karttojen ääressä kolmen kuvitellun valtion keskinäisiä levottomuuksia.

Kurssitehtävän mittakaava on isohko ja opetuskulttuuri puhtaan natolainen, mutta sehän ei ole Niinisalossa tuntematonta.

- Vuonna 1990 menimme ensimmäiseen Nato-johtoiseen operaatioon ja siitä alkaen olemme olleet operaatioissa, harjoituksissa, yhteistoiminnassa, joten siinä mielessä osaamista kyllä löytyy, kertoo puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtaja, eversti Mauri Koskela.

Niinisalon luokissa laadittavat työt esitellään suomalaisten rauhanturvaajien hyvin tuntemalle Nato-upseerille. Saksalaiskenraali Klaus Reinhardtin mukaan kurssin juuret ovat hänen komentamassaan Kosovon operaatiossa. Kenraali Gustaf Hägglund oli nurissut siellä käydessään, että kriisinhallintavoima kyllä kelpaa Natolle, mutta operaatioiden suunnitteluun suomalaisia ei päästetä.

- Kerroin hänelle, että en valitettavasti voi päästää suomalaisupseereitanne esikuntaani, koska Brysselin idiootit eivät salli sitä. Muutaman päivän kuluttua Naton pääsihteeri soitti ja kysyi minulta: Klaus, miksi kutsut meitä idiooteiksi? Sanoin, että meidän on saatava suomalaiset ja muut Naton ulkopuoliset maat mukaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Nyt olemme täällä Suomessa, sanoo Nato Schoolin Niinisalon kurssin saksalaisohjaaja, kenraali Klaus Reinhardt.

Sotilaina Koskela ja Reinhardt ovat yksinomaan tyytyväisiä siitä, että Nato hajauttaa kriisinhallinnan opetustaan. Tosioperaatioissa voi toimia vain yksillä pelisäännöillä ja kaikkien on osattava ne.

- Tämän kurssin jälkeen kaikkien oppilaiden pitää varmuudella saada se taso, jolla he kykenevät työskentelemään Nato-johtoisen monikansallisen esikunnan eri tehtävissä, sanoo Koskela.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.