Naton ja EU:n jäsenyys ovat Unkarille yhtä tärkeitä

Unkarin presidentti Arpad Göncz toivoo, että hänen maansa pääsisi mahdollisimman pian Naton jäseneksi. -En uskalla ennustaa ajankohtaa, mutta toivottavasti vuonna 1999, hän sanoi Helsingissä.

Presidentti arvioi, että Unkarilla on joka tapauksessa täydet mahdollisuudet jäsenyyteen. Unkari anoo myös Euroopan unionin jäsenyyttä. Presidentin mukaan sekä Naton että EU:n jäsenyys ovat hänen maalleen yhtä tärkeitä.

Jäsenyys EU:ssa merkitsisi Unkarille myös sitä, että rajat naapurimaiden kesken muodostuisivat avoimiksi ja jännitteet vähenisivät. Avoin ja luottamusta herättävä yhteistyö on presidentti Gönczin mukaan alueen turvallisuuden tae. Yhteistyöhön kuuluvat myös mm. ihmisoikeuksien kunnioittaminen, ympäristönsuojelu ja vapaat kauppasuhteet.

Nato olisi jonkinlainen tae sitä vastaan, ettei Keski-Euroopassa enää saisi tapahtua Jugoslavian kaltaista. Presidentti Göncz sanoi Unkarin toivovan, että kaikki sen naapurit, mukaan lukien Romania, myös liittyisivät Natoon.

Historia ei voi olla jossittelua

-Historia ei koskaan voi olla jossittelua, presidentti vastasi kysymykseen, olisiko Jugoslavian tilanne voitu välttää. Unkarissa on tähän sanonta: Jos tädillä olisi ollut pyörät alla, hän olisi ollut ensimmäinen höyryveturi, presidentti jatkoi.
Hänen mukaansa sota oli ilmeinen ja johtui sisäisten voimasuhteiden luonteesta. Sisällissodan juuret juontavat Gönczin mielestä aina 1500-luvulle saakka. Hän toivoo, että Ifor -joukot voivat jäädä alueelle vielä pitkäksi aikaa.

Mikä parasta, mikä pahinta sosialismissa?

-Vaikea kysymys, sanoi presidentti.
Parhaaksi hän nimesi täystyöllisyyden, vaikka se olikin omalaatuinen muoto verhota työttömyyttä. Työtä ei tarvinnut tehdä aivan hengästymiseen saakka, mutta työpaikan säilymiseen saattoi luottaa. Pahimpana piirteenä presidentti Göncz piti järjestelmällistä vapauden rajoittamista.

Unkarin kansannoususta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 40 vuotta. Historiallisilla tapahtumilla ovat omat nousu- ja laskuvetensä, sanoi presidentti.
-Me veteraanit - minä mukaanlukien - alamme tietää, miten asiat oikein sujuivat vuonna 1956.

Unkari muuttanut kahdesti Eurooppaa

Presidentti Gönczin mukaan on kiistaton tosiasia, että hänen pieni maansa on viime vuosikymmenien aikana kahdesti puuttunut Euroopan kohtaloihin. Vuoden 1956 kansannousun tapahtumat olivat alkusoitto Neuvostoliiton ja neuvostojärjestelmän romahtamiseen. Kun Unkari 1989 aukaisi rautaesiripun, Berliinin muuri kaatui ja se puolestaan johti Saksojen yhdistymiseen.
-Uskon että Unkari on kypsä EU-jäsenyyteen, sanoi presidentti Göncz.

Parhaillaan Suomessa vierailevat presidentti ja rouva Göncz matkustivat tänään Helsingistä Jyväskylään. Siellä he tutustuivat yliopiston hungarologia-hankkeeseen sekä Suomen Kodaly-keskukseen.

Maaherra ja rouva Kalevi Kivistö tarjosivat presidentti ja rouva Gönczille lounaan. Kotimaahansa presidenttipari palaa Jyväskylästä huomenna.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat