Nato tuo yhden suuren muutoksen suomalaiseen ajatteluun, sanoo tutkija

Tämä kiinnitti asiantuntijan huomion presidentin ja pääministerin Nato-kannoissa 5:39
Katso video: Näin Charly Salonius-Pasternak näkee Suomen Nato-hakemuksen muuttavan puheen neutraalista Suomesta.

Johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista toteaa, että tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin yhteislausunto Nato-jäsenyyden puolesta oli jopa antiklimaattinen.

Sen lisäksi, että ilmoituksen sisältö ei varmasti tullut kenellekään yllätyksenä, oli omanlaisensa valinta antaa se lyhyenä tiedotteena.

– Jokainen sana ja lause oli kyllä tarkkaan harkittu tässä lyhyessä lausunnossa, Salonius-Pasternak toteaa.

Hänen mukaansa tiedotteesta on luettavissa tunne, että päätös ei ollut helppo, mutta se oli ainut oikea sellainen. Hän nostaa esille myös tiedotteesta nähtävän hatunnoston Ruotsille.

Nato-hakemus voi olla valmis jo lähipäivinä

Kysyttäessä, milloin Nato-hakemuksen jättäminen etenisi, spekuloi Salonius-Pasternak, että tarvittavat askeleet hakemuksen tekemiseen voidaan ottaa jo lähipäivinä.

Pääministeripuolue SDP:n tehtyä virallisen päätöksen Nato-kannastaan viikonlopun alussa, voisivat Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta tavata ja tehdä muodollisen ehdotuksensa. Silloin Suomen puolelta oltaisiin jo maanantaina valmiita Nato-prosessiin. Samanaikaisesti eduskunta voisi aloittaa keskustelun asiasta.

Hän arvioi, että Suomessa ei ehkä tarkoituksella ole haluttu sitoa käsiä lupaamalla Nato-hakemukselle tiettyjä määräpäiviä.

"Puolustamme Suomea yhdessä muiden kanssa"

Jos Suomi liittyy Natoon, kuten vahvasti nyt näyttää, ei se Salonius-Pasternakin mukaan suuresti näy tavallisen kansalaisen arjessa. Hän kuitenkin ennakoi, että se "vihdoin" lopettaisi keskustelun neutraalista Suomesta, mikä ei ole hänen mukaansa ollut ajanmukaista vuosikymmeneen

Suomessa tulee Natoon liittymisen yhteydessä käydä hänen mukaansa yhteiskunnallinen keskustelu maan strategisen roolin muuttumisesta: Vaikka Suomi itse vastaa omasta puolustuksestaan, Natossa se tehdään yhteistyössä muiden kanssa.

– Valmistaudumme siihen, että puolustamme Suomea yhdessä muiden kanssa, Salonius-Pasternak muotoilee.

Tämä muuttaa merkittävästi sitä puolustusajattelua, johon moni suomalainen on tottunut.

– Oletus on ollut, että puolustamme Suomea yksin, ja kukaan muu ei välttämättä tule auttamaan. Tämä muuttuu, Salonius-Pasternak toteaa.

Miten Venäjä reagoi Nato-kantoihin? Entinen Moskovan-suurlähettiläs kommentoi 7:12
Miten Venäjä reagoi Nato-kantoihin? Entinen Moskovan-suurlähettiläs kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat