"Voitte luottaa meidän täyteen tukeemme" – näin eri maiden ministerit hehkuttavat Suomen Nato-jäsenyyden hakemista

Tämä kiinnitti asiantuntijan huomion presidentin ja pääministerin Nato-kannoissa 5:39
Katso video: Tämä kiinnitti asiantuntijan huomion presidentin ja pääministerin Nato-kannoissa.

Useat valtionjohtajat ovat nopeasti reagoineet muun muassa sosiaalisessa mediassa Suomen ilmoitukseen Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Presidentti Sauli Niinistö ja Sanna Marin kertoivat yhteisessä tiedotteessaan tänään odotetusti, että kannattavat Suomen Nato-jäsenyyttä. Presidentin ja pääministerin myönteinen kanta on merkittävä askel eteenpäin prosessissa, joka on johtamassa Suomen Nato-jäsenyyteen.

Pian ilmoituksen jälkeen mediat ympäri Eurooppaa täyttyivät uutisilla Suomen tuoreesta ilmoituksesta hakea jäsenyyttä puolustusliitosta. Myös Yhdysvaltalainen, maailmanlaajuisesti operoiva CNN kertoi päätöksestä suorassa lähetyksessään.

Myös useiden maiden johtohenkilöt julkaisivat omia terveisiään Suomen suuntaan. Esimerkiksi Viron pääministeri Kaja Kallas ilmoitti Twitterissä tukevansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän sanoi Viron tekevän kaikkensa, jotta Suomen jäsenyysprosessi sujuisi nopeasti.

– Voitte luottaa meidän täyteen tukeemme. Me kannustamme nopeaan prosessiin. Teemme osaltamme tarvittavat siirrot nopeasti, Kallas kirjoitti.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen toivotti myös Suomen tervetulleeksi Natoon ja sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan auttavansa Suomea nopeassa prosessissa.

Liettuan pääministeri Ingrida Šimonytė kertoi Twitterissä olevansa iloinen tästä iloisesta ja historiallisesta päivästä.

Kaikkonen ja Haavisto vahvistivat kantansa

Niinistön ja Marinin ilmoitus on johtanut kannanottoihin myös Suomessa. Merkittävin käänne on puolustusministeri Antti Kaikkosen ilmoittama myönteinen Nato-kanta.

Kaikkonen ilmoitti Twitterissä kannattavansa Nato-jäsenyyttä ja että jäsenyys nostaa merkittävästi kynnystä sille, että Suomi joutuisi sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi Reutersille, että Suomen Nato-jäsenyys vahvistaisi puolustusliittoa ja Itämeren alueen turvallisuutta. Hän kertoi myöhemmin myös Twitter-tilillään kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Lue myös:

    Uusimmat