Mainos

Nato nosti Kosovo-joukon koon 50 000 sotilaaseen

Natolähteiden mukaan Nato-maat ovat hyväksyneet suunnitelman, jonka mukaan rauhaa toteuttamaan Kosovoon lähtisi 50 000 sotilasta. Joukolla olisi taisteluaseistus.

Ennen Naton ilmaiskujen aloittamista suunniteltiin, että Kosovon KFOR-rauhanturvajoukkoon tarvittaisiin 28 000 sotilasta. Uuden joukon koostumuksesta päätetään myöhemmin. Alkuperäisen joukon koon suurentamista esittivät Naton sotilasasiantuntijat, kertoi Naton tiedottaja Jamie Shea. Naton joukot muodostaisivat hänen mukaansa rauhanturvajoukon ytimen, mutta myös muut maat voisivat osallistua. Nato haluaa myös Venäjän tulevan mukaan.

Nato sanoo, ettei sillä ole aikeita hyökätä Kosovoon, mutta se haluaa pitää sotilaalliset mahdollisuudet avoimina siltä varalta, että ilmaiskut eivät taivuta presidentti Slobodan Miloseviciä suostumaan kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin. Siten uusi joukko voisi muodostaa perustan paljon suuremmalle joukolle, jollainen tarvittaisiin, jos Nato päättäsi tunkeutua Kosovoon pakottaakseen Jugoslavian hyväksymään vaaditut ehdot ja estääkseen satojentuhansien karkotettujen albaanien kuolemisen nälkään.

Jugoslaviaan tunkeutumiseen tarvittaisiin Nato-lähteiden mukaan 150 000 sotilasta. Nato on jo sijoittanut Makedoniaan lähes 14 000 sotilasta, jotka ovat KFOR-joukon osa. Britanniasta on lähtenyt 2 000 sotilasta lisää Makedoniaan. Albaniassa on 7 000 Naton sotilasta niin ikään KFOR:n osana. Joukon pitäisi Shean mukaan olla raskaasti aseistettu, jotta se pystyisi vastarintaan, jos joukkoa estettäisiin sen tehtävässä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.