Mainos

Nato laajeni seitsemällä jäsenellä

Nato on tänään saanut tänään seitsemän uutta jäsenmaata. Venäjä on suhtautunut sotilasliiton itälaajentumiseen negatiivisesti.

Kolmen Baltian maan ja neljä entisen neuvostoblokin jäsenmaan pääministerit ovat tänään esittäneet Washingtonissa liittymisasiakirjat, jotka vahvistavat maiden tulon sotilasliiton jäseniksi.

Uusia Naton jäseniä ovat Viro, Latvia, Liettua, Bulgaria, Romania, Slovakia ja Slovenia. Suomen turvallisuuspoliittista tilannetta sotilasliiton laajentuminen ei juuri muuta, mutta Venäjällä ollaan huolissaan.

Vuonna -49 perustettu NATO sai tänään rutkasti lisää jäseniä. Laajentuminen on sotilasliiton historian suurin. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun entisiä Neuvostoliiton maita liittyy Natoon. Puola, Tshekki ja Unkari ovat olleet Natossa jo viisi vuotta. Suomea uudet jäsenet eivät vie ainakaan heti mukanaan.

- Sillä tavalla tämä Naton laajentuminen ja Baltian maiden Nato-jäsenyys ei vaikuta Suomen turvallisuuteen tai turvallisuuspolitiikkaan, että Suomi sitten päättäisi myöskin sen takia välittömästi lähteä hakemaan Nato-jäsenyyttä, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Tapani Vaahtoranta perustelee.

Venäjä nyreänä laajenemiselle

Venäjä ei ole Naton laajenemiseen tyytyväinen. Suomalaisten Venäjä-asiantuntijoiden mielestä pelko yksin jäämisestä on suuri ja presidentti Vladimir Putin on kommenteissaan varovainen, koska haluaa talouskehityksen jatkuvan ulkomaiden avustuksella.

Venäjältä löytyy kuitenkin yhä kansallista uhoa ja näyttämisen halua. Esimerkiksi armeijan määrärahoja on lisätty. Katkerin pala on Nato-koneiden eli heidän mielestään amerikkalaisten tiedustelukoneiden pääsy rajan tuntumaan.

- No tässähän on ollut jo näitä sotaharjoituksia ja tämän tapaista. Tällaista pientä demonstraatiota tulee varmasti olemaan. Se, että miten Venäjä vastaa sitten näihin tiedustelulentoihin, niin vastaako se joillain omilla vastaavilla operaatioilla, niin se ei olisi mikään ihme, johtaja Markku Kivinen Aleksanteri-instituutista uskoo.

Natossa on nyt yhteensä 26 jäsentä, mutta laajentuminen ei jääne tähän. Albania, Kroatia ja Makedonia ovat
jo jonossa.

Naton pääsihteeri: Laajenemisesta ei vaikeuksia

Naton hollantilainen pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer uskoo, ettei sotilasliitton laajeneminen aiheuta uusia vaikeuksia suhteissa Venäjään. Pääsihteeri myönsi kuitenkin, että Venäjän-suhteissa on vielä ratkaisemattomia pulmia.

De Hoop Scheffer sanoi Washingtonissa iltapäivällä, että Naton koneet olivat aloittamassa partioinnin Baltian maiden yllä.

- Juuri tällä hetkellä hävittäjät ovat ilmassa laskeutuakseen pikapuoliin liettualaiselle lentokentälle, pääsihteeri sanoi.

De Hoop Schefferin mukaan päätöstä laajentaa Naton ilmapuolustus Baltiaan oli selostettu perinpohjaisesti Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville. Pääsihteeri huomautti, että Lavrov on tulossa perjantaina Nato-Venäjän-neuvostoon Brysseliin, missä nostetaan samana päivänä salkoon seitsemän uuden Nato-maan liput.

Pääsihteeri sanoi myös, ettei hän usko laajenemisen aiheuttavan aiempaa suurempia pulmia suhteissa Venäjään.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 29.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.