Nato-kokous päättyi tuloksettomana

Nato ei ole päässyt ratkaisuun Irak-asiassa. Naton neuvoston hätäkokous päättyi ilman tulosta sotilasliiton pääsihteerin kompromissiesityksestä huolimatta

Sotilasliitto Nato ei onnistunut tänään löytämään sopua liittoa repivään Turkki-kiistaan. Naton neuvoston hätäkokous päättyi jälleen ilman tulosta sotilasliiton pääsihteerin George Robertsonin kompromissiesityksestä huolimatta.

-Kokous on ohi, sopuun ei päästy. Kolme maata piti edelleen kiinni kannoistaan, yksi diplomaatti sanoi viitaten Ranskan, Saksan ja Belgian vastustukseen.

Kokouksessa etsittiin sopua kysymykseen Turkin puolustuksen vahvistamisesta mahdollisen Irakin sodan varalta. Erimielisyys on ajanut sotilasliiton yhteen sen historian syvimmistä kriiseistä. Naton suurlähettiläät saattavat kokoontua jälleen torstaina saman kysymyksen äärelle.

Ranska, Saksa ja Belgia torjuivat maanantaina veto-oikeudellaan Yhdysvaltain aloitteen ryhtyä suunnittelemaan Turkin puolustusta sotatilanteessa. Kolmikon mielestä päätös olisi vahvistus sille, että sota syttyy.

Ranska toisti tänään kantansa, että päätös Turkin puolustamisesta voidaan tehdä vasta, jos YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyy hyökkäyksen Irakiin. Yhdysvaltain hylätty aloite sisälsi Turkkiin lähetettävän ohjustorjunta- ja väestönsuojeluvälineistön lisäksi mahdollisuuden siirtää Naton joukkoja Turkkiin mm. Balkanilta, jos sota syttyy.

Pääsihteeri George Robertson tarjosi tänään aamulla jäsenmaille kompromissia, joka vähentäisi mahdollisuuksia Naton sotilaiden siirtoon. Ranska arvosteli jo ennen illan kokousta Robertsonin ehdotusta YK:n turvallisuusneuvoston yli kävelemisestä.

Turkki odottaa YK:n ratkaisua

Turkki on ainoa Naton jäsenmaa, jolla on yhteinen raja Irakin kanssa. Se vetosi maanantaina Naton peruskirjan neljänteen artiklaan, jonka mukaan jäsenmaiden on kokoonnuttava, jos yksi maa tuntee koskemattomuutensa uhatuksi.

Turkin hallitus yritti tänään hillitä sanankäyttöä Naton neuvoston sisäisen kädenväännön suhteen. Maan suurimman puolueen puheenjohtajan Recep Tayyip Erdoganin mukaan Turkki ei halua kiirehtiä Naton päätöstä, sillä maan parlamentti odottaa YK:n turvallisuusneuvoston kantaa Irakin tilanteeseen ennen omasta kannastaan päättämistä.

Parlamentin puhemiehen Bülent Arincin mukaan Naton kiista saattaa kuitenkin osoittaa, että Turkki ei "hädän tullen voi luottaa liittolaisiinsa".

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 12.02.2003)

(Huomenta Suomi 12.02.2003)

Lue myös:

    Uusimmat