Nato ei näe merkkejä perääntymisestä

Nato ei ole havainnut mitään merkkejä serbijoukkojen vetäytymisestä Kosovosta. Jugoslavia ilmoitti eilen vetävänsä osan joukoistaan pois Kosovon alueelta.

Naton tiedottaja Jamie Shea sanoo, ettei Nato ole saanut mitään todisteita luvatusta vetäytymisestä.

-Osittainen vetäytyminen, jos se toteutuukin, ei riitä vastaamaan Naton vaatimuksia ilmaiskujen lopettamiseksi, sanoo Shea. Shean mukaan Nato vaatii täydellistä vetäytymistä ja sen on myös saatava todisteita siitä, että vetäytyminen on todellista, eikä vain joukkojen kierrätystä. Serbien tiedotusvälineiden mukaan Nato on tehnyt tänään ilmaiskuja Etelä-Jugoslaviaan Nisin kaupungin teollisuusalueelle. Kohteena oli mm. maakaasuvoimala, jossa oli vierailulla Jugoslavian parlamentin edustajia. Serbiradion mukaan iskussa haavoittui useita ihmisiä, heidän joukossaan myös merkittävä Milosevicin sosialistipuolueen virkamies.

Rajuja iskuja tiistaiyönä

Viimeyönä Naton ilmaiskujen kohteina olivat liikenne- ja tietoliikenneyhteydet sekä teollisuuslaitokset eri puolilla Serbiaa. Jugoslavian uutistoimiston Tanjugin mukaan Nato pommitti Nisin kaupungin teollisuusalueita. Kaupungin asukkaat kertoivat internetissä, että Nisin lentokenttä oli saanut osuman. Nato aloitti 48. ilmaiskujen yön pommittamalla Belgradin pohjoispuolella sijaitsevaa Pancevon teollisuusaluetta. Nato iski myös kemiantehtaaseen lähellä pääkaupunkia. Naton ohjuksia osui myös Sjenican, Raskan ja Somborin kaupunkeihin sekä Valjevon poliisiasemaan, jatkoi Tanjug. Smederevossa haavoittui kaksi ihmistä, kun ammuksia putosi asuinalueelle. Serbian televisio kertoi, että Nato tulitti Belgradin ja Nisin välisen maantien siltaa Velika Planassa. Myös saman tien toista siltaa tulitettiin. Pancevossa Nato iski rautatieasemalle. Sotilasliitto tulitti myös radio- ja televisiolinkkejä Serbian pohjoisosissa.

Maanantaina iltapäivällä ainakin neljä ihmistä kuoli ja 13 haavoittui, kun Naton koneet tulittivat Cacakin kaupungin teollisuusalueita, kertoi Tanjug. Nato vähensi iskujaan Jugoslaviaan, kun se oli osunut Kiinan Belgradin-lähetystöön vahingossa viime viikon lopulla. Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen sanoi maanantaina, että Natolla oli käytössään vuoden 1992 kartta, jota oli uudistettu vuosina 1997 ja 1998. Siinä ei näkynyt viisi vuotta käytössä ollutta Kiinan lähetystörakennusta. Cohen lupasi, että tiedustelupalvelulle hankitaan uudet kartat, jotta vältytään vastaavanlaisilta virheiltä.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat