Mainos

Nato ehdottaa Suomelle yhteistyötä nettisodankäynnin torjunnassa

Nato on tarjonnut Suomelle uutta yhteistyötä tietoverkoissa tehtävien hyökkäysten torjunnassa. Virossa toimiva Naton tietoturvayksikkö haluaisi Suomen mukaan muun muassa nettipuolustuksen harjoitteluun.

Tarjouksen taustalla on Viron kokema nettihyökkäys Venäjältä kahden vuoden takaisessa patsaskiistassa. Silloin Venäjältä tullut nettihyökkäys käytännössä pimensi Viron tietoliikenteen.

Suomen ulkoministeriö on kiinnostunut Naton ehdotuksesta. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspolittinen valiokunta on päättämässä osallistumisesta vielä tässä kuussa.

Miten tulevaisuuden sotia käydään?

Tallinnassa sijaitseva Naton Cyber Defence Centre on ajatushautomo, jossa pohditaan, miten tulevaisuuden kriisejä ja jopa sotia käydään verkossa.

Viroon kohdistui nettihyökkäys Venäjältä pronssisoturikiistan yhteydessä 2007. Tuoreena Naton jäsenenä se sai sotilasliiton vakuuttuneeksi alaan erikoistuneen osaamiskeskuksen tarpeesta.

Viron keskuksessa toimii seitsemän maata - Baltian maat, Saksa, Slovakia, Italia ja Espanja. Sitä rahoittavat Yhdysvallat ja Turkki.

Sotilasasiantuntijat pitävät järjestettyä kykyä tietoturvahyökkäykseen asejärjestelmänä, jota vastaan on voitava puolustautua ja johon on kehitettävä myös vastahyökkäyksen kyky.

Suomessa suunnitellaan puolustusvoimien yhteyteen uutta valtiohallinnon tietoturvayksikköä, joka valvoisi turvallisuutta ympäri vuorokauden.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.