Mainos

Nato arvosteli Venäjän Tshetshenia-toimia

Sotilasliito Nato syyttää Venäjää "suhteettomasta ja summittaisesta voimankäytöstä" Tshetsheniassa ja suurten koettelemusten aiheuttamisesta siviileille. Brysselissä kokoontuneet Naton puolustusministerit sanoivat olevansa syvästi huolissaan Pohjois-Kaukasuksen tilanteesta ja vaativat Venäjää ryhtymään kiireellisiin toimiin poliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi.

Nato-tunnus-mustavalkoinen

Puolustusministerit kehottivat Venäjää myös huolehtimaan siitä, ettei selkkaus leviä muihin valtioihin. Naton puolustusministerien lausunnossa kuitenkin tunnustetaan Venäjän alueellinen koskemattomuus ja Venäjän oikeus suojella itseään.

Lausunto laadittiin Naton johtoelimen, Atlantin neuvoston, puolustusministerikokouksessa eilen, mutta se julkaistiin vasta tänään. Yhdysvaltain puolustusministeri William Cohen sanoi omasta puolestaan, ettei vain kaikkialla lännessä vaan myös koko kansainvälisessä yhteisössä ollaan yhä enemmän yhtä mieltä pidättyvyyden välttämättömyydestä. Presidentti Bill Clintonin aiempiin lausuntoihin viitaten Cohen sanoi Yhdysvaltain ymmärtävän täysin, että Venäjän on suojeltava kansaansa, että sen on taisteltava terrorismia vastaan omassa maassaan. -Viattomien siviilien laajamittainen surmaaminen ei ole kuitenkaan kerta kaikkiaan hyväksyttävää käyttäytymistä, Cohen lisäsi.

Venäjä tyrmäsi


Moskovassa Venäjän ulkoministeriö sanoi olevansa vakavasti huolissaan ja hämmästynyt Naton lausunnon johdosta. -Tulee tunne, että Nato on lopullisesti päättänyt pukeutua mailmanpoliisin virkapukuun ja sekaantua asioihin, jotka eivät sotilasliitolle kuulu, ministeriö sanoi. -Me toistamme jälleen kerran, että Tshetshenian ongelma on Venäjän sisäinen asia ja että me ratkaisemme sen itse, ilman välittäjiä. Terroristien ja rosvojen kanssa ei käydä minkäänlaisia neuvotteluja, Venäjän ulkoministeriö sanoi.

Pakolaiset syyttävät venäläisiä siviilien surmaamisesta

Thsetshenipakolaisia

Tshetshenian pääkaupungista Groznista paenneet siviilit kertovat venäläisjoukkojen avanneen tulen pakolaissaattuetta vastaan. Vahvistamattomien tietojen mukaan iskussa olisi kuollut viisikymmentä ihmistä. Venäläiset lupasivat aiemmin, että pakolaisille avataan Groznista turvakäytävä. Venäläisjoukot valtasivat tänään Argunin kaupungin ja etenivät runsaan kilometrin päähän Groznin itälaidalle.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.