Nasan alus törmäsi asteroidi Dimorphosiin: "Osuma vahvistettu"

NASA osui aluksella asteroidiin – historiallisella kokeella tärkeä tarkoitus 0:46
NASA osui aluksella asteroidiin – historiallisella kokeella tärkeä tarkoitus.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan avaruusalus on osunut Dimorphos-nimiseen asteroidiin osana historiallista koetta. Osuma tapahtui hieman kello kahden jälkeen yöllä Suomen aikaa.

– Osuma vahvistettu maailman ensimmäisessä planetaarisen puolustuksen koetehtävässä, avaruushallinnon verkkosivulla luki törmäyksen jälkeen.

Suorassa lähetyksessä tutkijat ja insinöörit juhlivat onnistunutta osumaa.

Lue myös: 

Kohteena olevaa asteroidia ei pidetä minkäänlaisena uhkana maapallolle, vaan kyse on Nasan testistä selvittää, voisivatko ihmiset muuttaa Maata mahdollisesti uhkaavan asteroidin kurssia. Se, muuttuuko Dimorphosin kurssi törmäyksen seurauksena, selvinnee lähiviikkojen aikana.

Miehittämätön alus lähetettiin matkaan Yhdysvaltain Kaliforniasta viime marraskuussa. Alus oli noin myyntiautomaatin kokoinen, ja asteroidia on verrattu kooltaan suurin piirtein Egyptin pyramideihin.

Vastaavaa temppua on tähän mennessä yritetty vain tieteiselokuvissa, kuten Armageddonissa.

Harva asteroidi uhkaa Maata

Vielä ei tiedetä, kuinka suuri vaikutus törmäyksellä on Dimorphosin kurssiin. Tutkijat eivät tiedä, onko asteroidi koostumukseltaan tiivistä kiveä vai koostuuko se osista.

Nasan mukaan vain hyvin harvoja aurinkokuntamme miljardeista asteroideista ja komeetoista pidetään maapallolle mahdollisesti vaarallisina. Niistä yksikään ei uhkaa Maata vielä ainakaan sataan vuoteen.

Joskus törmäyksen uhka on kuitenkin väistämättä edessä. 66 miljoonaa vuotta sitten Chicxulub-asteroidi iski Maahan, minkä uskotaan aiheuttaneen esimerkiksi dinosaurusten joukkotuhon.

Dimorphosin kokoinen asteroidi aiheuttaisi ainoastaan alueellista tuhoa, eli se voisi esimerkiksi tuhota kaupungin. Voimakkuudeltaan se olisi kuitenkin suurempi kuin mikään historian atomipommi.

–  Minusta Maan asukkaat voivat nyt nukkua paremmin. Minä ainakin nukun, sanoi tehtävässä työskentelevä järjestelmäinsinööri Elena Adams.

Juttua muokattu 27.9. kello 6.11: Korjattu otsikon kirjoitusvirhe.

Lue myös:

    Uusimmat