Nasan planetaarisen puolustuksen ongelma: Valtaosa kaupungintappaja-asteroideista vaanii huomaamatta

0:43
Katso videolta, miten törmäystesti asteroidiin toteutetaan

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa yrittää muuttaa asteroidin rataa törmäyttämällä siihen henkilöauton kokoisen avaruusaluksen. Törmäyksen on laskettu tapahtuvan ensi tiistain vastaisena yönä. 

Törmääjä ohjataan kohti asteroidiparia, johon kuuluu 800-metrinen Didymos-asteroidi, sekä sitä kiertävä 150-metrinen Dimorphos-asteroidi.

Avaruusalus törmää pienempään Dimorphos-asteroidiin noin 23 000 kilometrin tuntivauhdilla.

Kyseinen asteroidipari ei uhkaa maapalloa. Nasan DART -kokeen ( Double Asteroid Redirection Test) yksinkertaisena tarkoituksena on selvittää, voitaisiinko Maata mahdollisesti uhkaavaa asteroidin rataa muuttaa.

Asteroidin radan menestyksekäs muuttaminen ei kuitenkaan sellaisenaan ratkaise maapalloon kohdistuvia avaruuden uhkakuvia. Business Insider huomauttaa artikkelissaan, että tutkijat ovat onnistuneet tunnistamaan vasta noin 40 prosenttia Maan lähellä kulkevista ns. kaupungintappaja-asteroideista. Kyseiset asteroidit ovat yli 140-metrisiä tai suurempia. Ne aiheuttaisivat suurta tuhoa Maahan iskeytyessään.

Valtaosa maapalloa uhkaavista asteroideista liikkuu siis tällä hetkellä "tutkan alla", eikä niitä ehdittäisi havaitsemaan riittävän ajoissa, mikäli ne olisivat törmäyskurssilla.

– Tietenkään ei voida käyttää mitään törmäyksiä ehkäiseviä tekniikoita ellei tiedetä, missä asteroidit menevät, toteaa Arizonan yliopiston tähtitieteilijä Amy Mainzer.

Mainzer työskentelee lähiavaruuden kohteita kartoittavan NEO-teleskooppiprojektin parissa. Projektin tavoitteena on kartoittaa 90 prosenttia Maan lähellä kulkevista kaupungintappaja-asteroideista. Hänen mukaansa asteroidit ovat vain yksi uhka monien muiden avaruudesta tulevien uhkien joukossa.

– Se on kuitenkin sellainen asia, mikä meidän pitäisi vain saada rastitettua huolia koskevalta listaltamme, Mainzer toteaa.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja