Nasan historiallisessa törmäyskokeessa mukana suomalaisia osaajia

1:44
Voiko uhkaavan asteroidin suistaa radaltaan?

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan avaruusalus on osunut onnistuneesti Dimorphos-nimiseen asteroidiin osana historiallista koetta. 

Testin tarkoituksena on selvittää, voisivatko ihmiset muuttaa Maata mahdollisesti uhkaavan asteroidin kurssia. Dimorphos-asteroidi ei uhkaa maapalloa.

Törmäyksen tehokkuutta seurataan lähiviikkoina teleskooppihavainnoilla.

Helsingin yliopisto kertoo, että Helsingin yliopiston tutkijat ovat mukana tekemässä havaintoja ja hyödyntävät yhteispohjoismaista optista teleskooppia Espanjassa La Palman saarella.

Yliopisto kertoo Euroopan avaruusjärjestö Esan valmistelevan projektia täydentävää Hera-avaruuslentoa. Heran on määrä seurata ja kartoittaa Dimorphosta ja suurempaa asteroidia nimeltään Didymos, jota Dimorphos kiertää.

– Hera-avaruusalus sisältää pienoissatelliitin nimeltään Milani, joka on varustettu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n valmistamalla pienoiskokoisella hyperspektrikameralla nimeltään ASPECT. Kamera tuottaa ratkaisevan tärkeää tietoa molempien asteroidien mineraalikoostumuksesta, yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Yliopiston mukaan suomalaiset tutkijat Helsingin yliopiston ja VTTn lisäksi Jyväskylän yliopistosta sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta osallistuvat kummankin lennon tieteelliseen suunnitteluun sekä tulosten analysointiin.

0:43
Näin törmäystesti suoritettiin.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja