Mainos

Narvan vironkielinen koulu venäläislasten suosiossa

Venäläislapsia yritetään Virossa integroida virolaiseen yhteiskuntaan muun muassa kouluissa. Lähes yksinomaan venäjänkielisessä Narvassa yhä useammat venäjänkieliset lapset haluavat vironkieliseen kouluun.

Narva on Euroopan unionin venäläisin kaupunki. Täällä lähes kaikki puhuvat äidinkielenään venäjää eikä juuri kukaan osaa viroa. Tulevaisuus voi kuitenkin olla toinen, sillä kaupungin niin sanottu kielikylpykoulu on täyttynyt venäjänkielisistä lapsista. Koulussa on nyt 250 lasta ja joka vuosi oppilaita on entistä enemmän.

Oppilaat hakeutuvat vironkieliseen kouluun pääasiassa siksi, että viroa osaavat saavat tulevaisuudessa helpommin työpaikan tai mahdollisuuden jatkokoulutukseen.

Kun esimerkiksi vironkielinen Vanalinna riigikool -koulu aloitti toimintansa Narvassa neljä vuotta sitten, ei oppilaista kouluun juuri löytynyt. Nyt innostus on ollut niin kovaa, että osa tulijoista ei enää mahdu haluamaansa oppilaitokseen.

Opetuskielenä on ensimmäisestä luokasta lähtien viro. Vaikka lapset puhuvat välitunnilla ja kotioloissa venäjää, koulussa kuullaan venäjää virallisesti vain venäjän tunnilla.

Vaikka venäjänkielisille lapsille opetetaankin Narvassa viroa, ei monikaan heistä tunne itseään vielä virolaiseksi. Tutkimusten mukaan kaksi kolmasosa narvalaislapsista sanoo olevansa venäläinen tai Viron venäläinen, ja vain yksi viidesosa sanoo olevansa virolainen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.