Mainos

Närää herättänyt käräjäoikeusuudistus ei lainvastainen

Valtioneuvosto ei menetellyt lainvastaisesti käräjäoikeusverkoston uudistamisessa, toteaa oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio.

Oikeusasiamiehen kantaa käräjäoikeuksien tuomiopiireistä ja niiden yhdistämisestä vaativat yksi laamanni, neljä käräjätuomaria, maaoikeusinsinööri ja käräjäviskaali. He pyysivät Pauniota tutkimaan, onko valtioneuvostolla ollut toimivaltaa päättää riippumattomien käräjäoikeuksien lakkauttamisesta asetuksella.

Valtioneuvosto päätti viime kesänä antamallaan asetuksella käräjäoikeusuudistuksesta, jonka jälkeen maassamme on vuoden 2010 alusta nykyisen 54:n sijasta 27 käräjäoikeutta. Uudet käräjäoikeudet muodostetaan pääosin maakuntapohjalta.

Oikeusasiamiehen mukaan valtioneuvostolle toimivaltaan kuuluu mahdollisuus yhdistää, perustaa ja lakkauttaa käräjäoikeuksia. Valtioneuvostolle on annettu käräjäoikeuslaissa valtuutus antaa asetuksia käräjäoikeuksien tuomiopiireistä. Valtuutus ei tosin ole Paunion mielestä sanamuodoltaan täysin täsmällinen, mutta se täyttää perustuslain edellytykset.

- Valtioneuvoston toimivalta määrätä käräjäoikeuksien tuomiopiireistä on vakiintunut käytännössä ja käytäntö on ollut yleisesti tiedossa.

Oikeusasiamiehen mielestä olisi perusteltua, että käräjäoikeusverkoston kehittämisestä säädettäisiin lailla. Paunio on esittänyt valtioneuvoston harkittavaksi, tulisiko eduskunnalle antaa hallituksen esitys, jossa mainitaan 1.1.2010 aloittavat käräjäoikeudet lain tasolla.

Hän on pyytänyt oikeusministeriötä ilmoittamaan mahdollisista toimenpiteistä marraskuun loppuun mennessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.