Mainos

Nänninimijälääkäri saa tutkia rintoja vain hoitajan läsnä ollessa

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on antanut elokuussa huomautuksen röntgenlääkärille, joka imi potilaan nänniä.

Hän saa nykyään tutkia naisten rintoja vain hoitajan läsnä ollessa, kertoo Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa radiologian erikoislääkärinä työskentelevä lääketieteen tohtori Katja Hukkinen. Hän kirjoittaa aiheesta tänään Helsingin Sanomain mielipidesivulla.

Keski-ikäinen miesradiologi tutki nuoren naisen rintaa menetelmin, jotka radiologien mukaan olivat epäasialliset. Hän tunnusteli rintoja takaapäin seisten, vaikka niitä kuuluisi painella edestäpäin potilaan maatessa. Ultraäänitutkimuksessa käytetyn geenin hän levitti potilaan rinnoille käsin, vaikka se kuuluisi tehdä anturilla.

Kaiken huipuksi hän imi potilaan nänniä. Hän sanoi tehneensä niin selvittääkseen, tuleeko rinnasta eritettä, joka voi viitata rintasyöpään. Erite tulee kuitenkin rinnasta spontaanisti.

– Uutisoinnissa kuvatun kaltainen rintojen tutkiminen ei missään nimessä ole hyväksyttävää käytäntöä lääkärintoimessa, Hukkinen kirjoittaa.

Sekä Rovaniemen hovioikeus että Raahen käräjäoikeus ovat vapauttaneet lääkärin rikossyytteistä. Syyttäjä vaati hänelle rangaistusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai kunnianloukkauksesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hukkinen paheksuu Raahen sairaalassa työskentelevän kollegansa toimia. Hän on allekirjoittanut mielipidekirjoituksensa "Suomen yliopistollisten keskussairaaloiden rintaradiologien puolesta".

(MTV3)

(9.10.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.