Nämä yhdeksän puoluetta siivotaan puoluerekisteristä

Puoluerekisteriin merkittyjen puolueiden määrä pienenee tänä keväänä ennätyksellisen paljon, kun rekisteristä putsataan pois yhdeksän pienpuoluetta. Jäljelle jää 15 puoluetta, joista yhdeksällä on vähintään yksi kansanedustaja juuri valitussa uudessa eduskunnassa.

Päätökset puoluerekisteristä poistosta tehdään pääsiäisen jälkeen, kertoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Puolue putoaa puoluerekisteristä, jos se jää ilman edustajaa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa.

Puoluerekisteristä ovat poistumassa liberaalipuolue, piraattipuolue, eläinoikeuspuolue, feministinen puolue, Suomen kansa ensin, kansalaisliitto ja korjausliike. Ne kaikki olivat asettaneet vaaleissa ehdokkaita, mutta yksikään heistä ei tälläkään kerralla kerännyt riittävästi ääniä läpimenoon.

Vaaleissa eduskuntaan valittiin samat yhdeksän puoluetta, jotka siellä jo olivat. Kaikkiaan 22 puoluetta oli asettanut vaaleissa ehdokkaita. Kaikkien pienpuolueiden valtakunnallinen kannatus jäi alle yhden prosentin.

Lisäksi puoluerekisterissä ovat yhä olleet konkaripoliitikko Paavo Väyrysen (kesk.) aikanaan perustamat kansalaispuolue ja tähtiliike, joista kumpikaan ei asettanut ehdokkaita. Myös nämä puolueet poistetaan rekisteristä.

Puoluerekisteriin jää siis kuusi pienpuoluetta, joiden olisi seuraavissa eduskuntavaaleissa saatava ehdokkaansa läpi tai muutoin niitä uhkaa lähtö rekisteristä.

Aiemmin suurin kerrallaan poistettujen puolueiden määrä oli kahdeksan. Tuon verran puolueita tiputettiin rekisteristä vuosina 1995 ja 2007.

Uudelleenkin voi yrittää

Ehdokkaita suoraan vaaleihin saavat asettaa rekisteröidyt puolueet, joita on tukenut 5  000 äänioikeutettua kansalaista.

Puoluerekisteristä pudonneet puolueet voivat halutessaan yrittää rekisteriin uudelleen. Esimerkiksi Suomen kommunistinen puolue lisättiin puoluerekisteriin maaliskuussa 2021 jo neljättä kertaa. Myös nyt rekisteristä poistuva kansalaisliitto, alkuperäiseltä nimeltään vapaan Suomen liitto, on rekisteröity neljä kertaa, sanoo Jääskeläinen.

Uutta nousua puoluerekisteriin voi helpottaa se, että vuoden 2021 alusta puolueen kannattajakortit on voinut kerätä sähköisesti.

Lue myös:

    Uusimmat