Riikka Purra paljastaa MTV:lle, minkä ministerinsalkun haluaa – yksi asia aiheuttaisi kitkaa hallitusväännössä kokoomuksen kanssa

Ääniharava Riikka Purra MTV:n haastattelussa – paljasti, minkä ministerinsalkun haluaa 7:45
Ääniharava Riikka Purra MTV:n haastattelussa – paljasti, minkä ministerinsalkun haluaa

Perussuomalaisten puheenjohtajalle Riikka Purralle kelpaa vain valtiovarainministerin salkku, jos puolue lähtee hallitukseen kokoomuksen kanssa.

Eduskuntavaalien toiseksi suurimman puolueen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on yhä ihmeissään puolueensa tuloksesta. Perussuomalaiset kasvatti sekä ääni- että paikkamääräänsä viime vaaleista, ja Purra sai myös eniten henkilökohtaisia ääniä.

– Olo oli hyvin epäuskoinen kun heräsin. Totta kai osasin odottaa hienoa tulosta, mutta en kyllä näin hienoa. Vielä on vähän tottumista tilanteeseen ja väsymyskin painaa, Purra kuvailee.

Kipukohtana menoleikkaukset

Eduskuntavaalien suurin puolue kokoomus aloittaa hallitusneuvottelut puheenjohtajansa Petteri Orpon johdolla.

Purra uskoo, että hallitusneuvotteluissa kokoomuksen kanssa eniten kitkaa aiheuttaisi menoleikkauskohteista sopiminen.

– Uskon, että tässä on hyvin paljon väännettävää. Leikkauskohteet ovat kokoomuksella ja perussuomalaisilla sangen erilaisia.

– Mutta kun molemmilla on sama tavoite eli talouden tasapainottaminen, uskon, että tarvittaessa pääsemme yhteisymmärrykseen.

Sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat sitoutuneet tasapainottamaan julkisen talouden kahdessa vaalikaudessa, mutta sopeutuskohteista puolueet ovat eri linjoilla.

Purran mukaan puolue leikkaisi muun muassa kehitysavusta sekä maahanmuuton ja EU-politiikan kustannuksista.

Valtiovarainministerin salkku mieluisin

Kokoomus tarvitsee enemmistöhallitusta varten hallituskumppanikseen joko perussuomalaiset tai SDP:n.

Jos perussuomalaiset lähtee hallituksen kokoomuksen kanssa, kelpaa Purralle vain valtiovarainministerin salkku.

– Mikäli me hallituksessa olemme kakkospuolueena, ainoa vaihtoehto on valtiovarainministerin salkku.

Valtiovarainministerin salkku on perinteisesti kuulunut hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle, eli esimerkiksi kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostamassa hallituksessa perussuomalaisille.

"Se on aivan valtava summa"

Kokoomus on ilmoittanut kynnyskysymyksekseen kuuden miljardin euron julkisen talouden sopeuttamisen ensi vaalikaudella. Purra myöntää, että sopeuttaminen tulee olemaan vaikeaa, eikä koko summa voi perustua menoleikkauksiin.

– Se on aivan valtava summa. Menosopeutuksia ei tietenkään voida tehdä tuollaista määrää, koska emme ole valmiita puuttumaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon, joka koulutuksen ja turvallisuusmenojen ohella tulee tarvitsemaan lisäpanostuksia.

– Hyvin vaikeaa tulee olemaan. Itse en ainakaan ole luvannut liikoja vaan päinvastoin olen sanonut, että seuraavasta kaudesta tule vaikea Joudumme tekemään vaikeita päätöksiä, vaikka tällä hetkellä näyttääkin siltä, että myös kansalaiset ymmärtävät heikon taloudellisen tilanteen, Purra sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat