Lue kohta kohdalta: Näin uusi hallitus muodostetaan Suomeen

Markus Leikolan vaalianalyysi: "Päähän potkituilla" perussuomalaisilla ammattimaisin kampanja 8:15
Katso myös Markus Leikolan vaalianalyysi: "Päähän potkituilla" perussuomalaisilla ammattimaisin kampanja

Eduskuntavaalit on pidetty ja spekuloinnit hallituksen kokoonpanosta käyvät kuumana. Kokosimme tähän artikkeliin, miten uusi hallitus muodostetaan Suomeen.

Hallituksen muodostaminen käynnistyy uuden eduskunnan järjestäytymisen ja valtiopäivien avajaisten jälkeen. Avajaiset pidetään 13. huhtikuuta eli ensi viikon torstaina.

Vaaleissa eniten kansanedustajia saaneen eduskuntaryhmän edustaja kutsuu ryhmien edustajat neuvotteluun, jossa sovitaan hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjästä.

Käytännössä Suomeen on vakiintunut tapa, jonka mukaan suurimman puolueen puheenjohtaja aloittaa hallitustunnustelijana. Tällä kertaa hallitustunnustelijana on siis kokoomuksen Petteri Orpo.

Tunnustellaan kysymyksillä

Tunnustelija jakaa eduskuntaryhmille listan kysymyksiä, joilla selvitetään keskeisiä asioita hallituksen muodostamisen kannalta.

Kysymysten joukossa on tavallisesti myös tiedustelu, onko ryhmä valmis osallistumaan suurimman puolueen johdolla koottuun hallitukseen.

Saatuaan vastaukset hallitustunnustelija ja puolueen hallitusneuvottelijat arvioivat vastauksia ja kutsuvat sopivimmat puolueet varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Neuvotteluissa sovitaan muun muassa hallitusohjelmasta, ministerin määrästä ja ministerisalkkujen jakautumisesta.

Jos neuvottelut eivät etene jonkun puolueen haluamalla tavalla, se voi jättäytyä neuvotteluista pois.

Jos sopua ei löydy, tunnustelija voi kutsua hallitusneuvotteluihin uusia ryhmiä ja aloittaa kierroksen alusta. Tunnustelija voi myös joutua myöntämään epäonnistuneensa, jolloin hallitusta aletaan koota uudelta pohjalta.

Eduskunta äänestää pääministeristä

Hallitusneuvottelut ovat kestäneet uuden käytännön aikana, eli vuodesta 2003 alkaen, keskimäärin 35 päivää.

Onnistuneiden neuvottelujen jälkeen presidentti antaa puhemiestä kuultuaan tiedon pääministeriehdokkaasta eduskunnalle. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa yli puolet annetuista äänistä.

Tämän jälkeen presidentti nimittää pääministerin ja muut hallituksen ministerit tasavallan presidentin esittelyssä. Läsnä ovat eroavan hallituksen ministerit, joille myönnetään ero samassa esittelyssä.

Lue myös:

    Uusimmat