Mainos

Nämä valtion rahoittamat rakennushankkeet listattu epäonnistuneiksi: Länsimetro, Olympiastadion, Musiikkitalo...

Valtion osin rahoittamia rakennushankkeita tarkastellut selvitysmies Erkki Virtanen kertoo pääministeri Juha Sipilän kutsumana, että valtion osittain rahoittamat rakennushankkeet näyttävät pääsääntöisesti jopa epäonnistuvan.

Virtanen on tehnyt Valtion rahoittaman rakentamisen ongelmat -selvityksessä poimintoja rakennusprojekteista, joihin on käytetty valtion rahaa. Listaten niitä enemmän ja vähemmän onnistuineisiin luokkiin.

2:18

Vähemmän onnistuneita hankkeita

Länsimetro

2:28

Kokonaiskustannusarvio oli 710 miljoonaa euroa, mutta kustannukset ovat nousemassa lähelle 1,2:ta miljardia euroa, josta valtion osuus on noin 20 prosenttia. Länsimetro otettaneen käyttöön noin vuoden myöhästyneenä tänä vuonna.

Olympiastadion

1:49

Peruskorjauksen kokonaiskustannusarvioksi ilmoitettiin viime syksynä 261 miljoonaa euroa, jossa oli nousua 52 miljoonaa. Peruskorjauksesta sovittiin valtion ja Helsingin kesken vuonna 2013. Yhteishankkeen piti valmistua vuonna 2018.

Vt 4 Lusi–Vaajakoski

Valtuus oli 75 miljoonaa euroa. Hanke valmistui aikataulussa, mutta alkuperäinen valtuus ylitettiin yli kolmellakymmenellä prosentilla. Liikenneviraston hanke.

Pietarsaaren meriväylä

Valtuus oli 8 miljoonaa euroa. Hanke valmistui viisi vuotta myöhässä, ja kustannukset olivat 10,9 miljoonaa euroa. Liikenneviraston hanke.

Mikkelin vankilan uudisrakennus

Kustannusarvio oli 15 miljoonaa euroa vuonna 2007. Rakennus valmistui vuoden myöhästyneenä vuonna 2013, ja kustannusylitys oli 7,2 miljoonaa euroa eli lähes 50 prosenttia. Valtiovarainministeriön alaisen Senaatti-liikelaitoksen hanke.

Musiikkitalo, Helsinki

Kustannusarvio oli 160 miljoonaa euroa, mutta kokonaiskustannukset olivat 166 miljoonaa euroa. Rahoituksesta vastasivat valtio (48 %), Yle ja Helsingin kaupunki.

Onnistuneita hankkeita

E18 Haminan ohikulkutie

Valtuus oli 180 miljoonaa euroa, ja lopulliset kustannukset jäivät 170 miljoonaan. Ohikulkutie avattiin liikenteelle vuotta suunniteltua aiemmin. Liikenneviraston hanke.

Kehä III, 2. vaihe

Valtuus oli 150 miljoonaa euroa, mistä valtion osuus oli 110 miljoonaa euroa. Tie avattiin liikenteelle suunnitellussa aikataulussa, ja valtion menot jäivät 82 miljoonaan euroon. Jälkirahoitteinen väylähanke yhdessä Vantaan kanssa.

Onerva Mäen erityiskoulu, Jyväskylä

Kustannusarvio oli 29 miljoonaa euroa. Hanke toteutui lähes aikataulussa ja kustannusarvion mukaisena, vaikka alkuperäinen hankesuunnitelma osoittautui alimitoitetuksi. Senaatin hanke.

VTT:n ydinturvallisuustalo, Espoo

Allianssihanke päätettiin kustannusarviolla 32,9 miljoonaa euroa. Toteutui hieman alle aikataulun ja hieman alle kustannusarvion.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja