Nämä vaihtoehdot ovat al-Holin leiriltä Suomeen tuoduilla orpolapsilla – tulevat olosuhteista, joissa ovat saattaneet traumatisoitua

5:37
Video: Mitä al-Holista Suomeen tulleille lapsille tapahtuu nyt? – Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa

Kaksi orpolasta tuotiin Syyriasta Al-holin leiriltä Suomeen lauantaina ja seuraavaksi on vuorossa kotiutuminen Suomeen. Sosiaaliviranomaisten mukaan prosessi etenee lastensuojelussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lapset tulevat Suomeen olosuhteista, joissa he ovat saattaneet jo traumatisoitua.

– Suomessa edetään, kuten edettäisiin muidenkin vastaavien tilanteiden kanssa. Käytännössä kunnan lastensuojeluviranomaiset vastaavat selvittelystä, kun kyseessä ovat orpolapset. Tarpeen mukaan myös terveyspalvelut, riippuen siitä, mikä lasten kunto on, kertoo johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kumpulainen ei voi vahvistaa leiriltä tuotujen lasten tämänhetkistä fyysistä kuntoa tai sitä, missä he ovat tällä hetkellä. 

Lastensuojelu arvioi lasten jatkovaihtoehdot

Lastensuojeluviranomaisen tehtävänä on arvioida, mikä on lasten kannalta heille paras sijoituskohde. Vaihtoehtoja on Kumpulaisen mukaan monia, ja ne ovat al-Holin leirltä tuleville samoja kuin kenelle tahansa orvolle.

– On perhesijoituksia, sukulaissijoituksia. Riippuu hirveän paljon lasten tilanteesta. Heillä on sama valikko, mikä meillä on Suomessa lastensuojelun piiriin tuleville lapsille.

Lasten henkisen avun tarve arvioidaan tapauskohtaisesti ja se riippuu paljon siitä, minkä ikäisiä he ovat.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja