Kaksi al-Holin lasta tuotiin pikavauhtia Suomeen, syynä heidän haavoittuva asemansa – tämä heidän kohtalostaan tiedetään

Kaksi al-Holin suomalaislasta on matkalla Suomeen – ulkoministeriö kommentoi palautusta tiedotustilaisuudessa 14:03
Videolta voit katsoa lauantaina 21. joulukuuta Helsingissä järjestetyn tiedotustilaisuuden.

Ensimmäiset kaksi suomalaislasta kotiutettiin lauantaina Syyriasta al-Holin leiriltä. Suomen tultuaan lapset otetaan lastensuojelun hoiviin.

Lasten asemaa al-Holin leirillä on kuvattu haavoittuvaiseksi. Tästä syystä lapset päätettiin kotiuttaa pikaisesti Suomeen. 

Al-Holin telttaleirillä Koillis-Syyriassa on yli 70 000 ihmistä, pääasiassa naisia ja lapsia. Alun perin leiri on rakennettu noin 10 000 ihmistä varten. Esimerkiksi useat järjestöt ovat kuvanneet leirin oloja humanitaariseksi kriisiksi.

Itä-Uusimaan poliisi kertoi myöhään lauantai-iltana viestipalvelu Twitterissä, että lapset ovat nyt sosiaali- ja terveysviranomaisten hallussa. 

Kenties traumatisoivat olosuhteet

Lauantai-iltana ulkoministeriön, sisäministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa puhuneen sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan lapset tulevat Suomeen olosuhteista, joissa he ovat saattaneet jo traumatisoitua. 

–  Toivomme tietystikin sitä, että täällä Suomessa pystymme turvaamaan heidän elämisen edellytykset niin, että emme aiheuttaisi heille lisää ahdistavia tilanteita, Varhila sanoo. 

Lastensuojelu huolehtii lasten hyvinvoinnista

Lasten yksityisyyden suojelemiseksi ja turvaamiseksi lapsista kerrotaan julkisuuteen mahdollisimman vähän tietoa. Helsingin Sanomien aiemmin julkisuuteen tuomien tietojen mukaan nyt kotiutetut lapset olisivat alle 7-vuotiaita ja Syyrian konfliktialueella syntyneitä. 

Tiedotustilaisuudessa ei esimerkiksi vastattu kysymykseen, ovatko lapset orpoja. 

Varhilan mukaan tilanteessa toimivaltaisia ovat sosiaali- ja terveysviranomaiset. 

– Jos heillä ei täällä ole omia perheenjäseniä, tarkoittaa käytännössä sitä, että lähtökohtaisesti lastensuojelu vastaa heidän hyvinvoinnistaan.

Lue myös:

    Uusimmat