Helsingin lastensuojelu on varautunut al-Holin leiriltä saapuviin lapsiin: "Tarve arvioidaan tilannekohtaisesti ja tarvittaessa ryhdytään kiireellisiin toimiin"

Näin lastensuojelu on varautunut al-Holin leiriltä Suomeen palaaviin lapsiin – haastattelussa lastensuojelun johtaja 4:34

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi on viime keväästä lähtien varautunut al-Holin alueelta Suomeen mahdollisesti palaaviin lapsiin ja äiteihin. Lastensuojelu on ottanut huomioon erilaiset vaihtoehdot, kuten ilman vanhempia palaavat lapset.

Helsingin lastensuojelun johtaja Saila Nummikoski kommentoi MTV Uutiset Livelle lastensuojelun varautuneen palaaviin lapsiin ja äiteihin.

– Keskeisin tehtävämme on järjestää tarvittavat terveys- ja sosiaalipalvelut palaaville, ja siihen ollaan varauduttu, Nummikoski kertoo.

Palaajien tarvitsemat palvelut mietitty jo valmiiksi

Nummikosken mukaan lastensuojelussa on otettu myös huomioon erilaiset tilanteet paluussa. Mukana voi olla lapsia ilman äitejä, yksittäisiä lapsia tai isompi ryhmä.

Lastensuojelussa on mietitty jo valmiiksi keskeisimmät palvelut, jotka ovat valmiudessa yksin palaavia lapsia varten.

– Yksin Suomeen palaavalle lapselle lastensuojelu on yleisesti keskeinen toimija.

Nummikosken mukaan palaavat lapset ja äidit tarvitsevat laajemmin myös muita palveluita kuin lastensuojelua. Koko Helsingin terveys- ja sosiaalitoimi, poliisi ja ministeriöt ovat tehneet yhteistyötä.

Tarve arvioidaan tilannekohtaisesti

Lastensuojelu varautuu siihen, että palaaville henkilöille on tarvittaessa annettavissa yksilöllistä palvelua.

– Yksilöllisesti arvioidaan, että minkä kaltaisia palveluita he tarvitsevat. Lastensuojelun tarve arvioidaan tilannekohtaisesti ja ryhdytään tarvittaessa kiireellisiin toimiin, tai sitten tarjoamme kiireettömiä lastensuojelun palveluita, Nummikoski kertoo.

Nummikosken ei ota kantaa siihen, minne lapset ilman vanhempia sijoitettaisiin. Nummikosken mukaan traumatisoituneille lapsille paras vaihtoehto on vakaa ja turvallinen arki.

– Tällainen normaali, suomalaisen lapsen elämä. Käydään koulua, syödään ajallaan ja mennään nukkumaan. Ja se, että voidaan nukkua yö turvallisesti.

Lue myös:

    Uusimmat