Hammaslääkäri muistuttaa vanhempia kahdesta muistisäännöstä – tämä merkki ennustaa tulevia reikiä: "Tietää, että lapsen hampaat on pestävä paremmin"

Lasten hammashoitoon erikoistunut hammaslääkäri ei suosittele karkkipäivää ja muistuttaa lasten vanhempia kahdesta muistisäännöstä.

Yksi lasten suun terveyttä uhkaava tapa huolestuttaa lasten hammashoitoon erikoistunutta hammaslääkäri Ulla Saarnistoa: nimittäin jatkuva napostelu.

– Lapsille on nykyään tarjolla syötävää viihdykettä joka lähtöön. Napostelun haitat välttää säännöllisellä ruokarytmillä. Herkut olisi aina parempi syödä ruoan yhteydessä kuin erikseen, Saarnisto huomauttaa Terveystalon tiedotteessa.

Varsinaista karkkipäivää Saarnisto ei suosittele, ja janojuomaksi hammaslääkärin valintana on tietysti vesi.

– Happohyökkäys tulee aina, jos suuhun laittaa muuta kuin vettä, Saarnisto muistuttaa.

Saarniston mukaan hampaat kestävät 5–6 happohyökkäystä päivässä. Jos niitä tulee enemmän, hampaat voivat reikiintyä.

Kaksi muistisääntöä

Saarnisto vinkkaa pienten lasten vanhemmille kaksi muistisääntöä, jotka auttavat lapsen hampaiden hoidossa: nosta huulta ja muista kuutoset.

– Nosta lapsen huulta: jos huulen alla etuhampaissa on valkoista töhnää eli plakkia, voidaan ennustaa, että kahden vuoden päästä hampaissa on kariesta eli reikä. Plakista tietää, että lapsen hampaat on pestävä paremmin, Saarnisto kertoo.

Kuutossääntö puolestaan muistuttaa kuutoshampaiden puhkeamisesta, joka voi kestää jopa puolitoista vuotta. Kuutoshampaat ovat ensimmäiset pysyvät poskihampaat. Saarniston mukaan ne puhkeavat yleensä samaan aikaan, kun maitoetuhampaat lähtevät.

– Esikoulu- ja ekaluokkalaisethan ovat niitä harvahampaita. Eli samaan aikaan, kun edessä tapahtuu paljon, takana puhkeavat hampaat, jotka ovat lapsen suussa koko iän. Niiden puhdistaminen hyvin on äärimmäisen tärkeää, Saarnisto muistuttaa.

Muista myös nämä vinkit

Pese tarpeeksi kauan kahdesti päivässä

Saarniston mukaan hampaita olisi pestävä kerrallaan kahden minuutin ajan fluorihammastahnalla.

– Neuvon yleensä, että vanhempi harjaisi lapsen hampaita noin 10-vuotiaaksi asti. Vaikka niin, että lapsi harjaa aamulla ja vanhempi illalla. Tätä nuoremmilla eivät yleensä maltti ja käden motoriikka vielä riitä.

Milloin iltapesu?

Hammaslääkäri muistuttaa, että hampaat kannattaa pestä ihan vihoviimeiseksi illalla – eikä heti happamaa syötyään.

– Jos on juuri syönyt, kannattaa ottaa lasillinen neutraloivaa maitoa ennen pesua.

Oikeat välineet

– Sähköhammasharja ei ole mikään taikakapine, vaan sitä pitää osata käyttää oikein. Sähköhammasharjalla harjataan niin, että sitä pidetään paikallaan jokaisen hampaan ja pinnan kohdalla ainakin kolme sekuntia. Purupinnalla saa vähän painaakin, jotta purupinnan uurteet tulevat puhtaiksi, Saarnisto vinkkaa.

Ahdistaako hammaslääkäri? Videolla esitellään hammaslääkärin yleisimmät työvälineet

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Hammaslääkärikäynti on usein ahdistava kokemus. Osasyy lienee se, ettei monelle ei ole koskaan selitetty sitä, mitä hammaslääkäri milläkin välineellään tekee ja miksi. Erikoishammaslääkäri Timo Kallio Hammas Mehiläinen Stoma -klinikalta listaa hammaslääkärien yleisimmät työvälineet. 

Lähde: Terveystalo​​​​​​

Korjaus 05.12.2022 klo 22.33. Kuutoshampaiden puhkeaminen voi kestää jopa puolitoista vuotta, ei puoli vuotta, kuten alkuperäisessä tekstissä väitettiin. 

Lue myös:

    Uusimmat