Nämä seksiteemat puhuttavat suomalaispareja – moni vaikenee yhdestä asiasta

Suomalaiset haluavat puhua kumppaninsa kanssa seksiin liittyvistä mieltymyksistä, odotuksista ja toiveista. Tutkimuksesta selviää, että tuoreissa suhteissa puhutaan selkeästi eri teemoista kuin pidemmissä parisuhteissa.

Kaalimadon kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten tärkeimmät seksiin liittyvät puheenaiheet kumppanin kanssa ovat mieltymykset, toiveet ja odotukset seksissä, ehkäisy sekä läheisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat.

Kyselyyn vastasi tuhat yli 18-vuotiasta suomalaista.

Aiemmista seksikokemuksista ei haluta puhua

Vähiten suomalaiset halusivat keskustella aiemmista seksikokemuksista kumppanin kanssa.

– Kaikesta seksiin liittyvästä voi ja pitäisi puhua. On tärkeää keskustella niin omista mieltymyksistään ja toiveistaan kuin myös tunteista ja tuntemuksista kehossa. Joskus intiimeistä asioista puhuminen voi kuitenkin tuottaa vaikeuksia, koska ei itsekään ihan ymmärrä itseään, sanoja on vaikea löytää, seksuaalisuuteen liittyy häpeää tai pelätään kumppanin reaktiota, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

– Omat fantasiansa saa luonnollisesti pitää ominaan, mutta kumppanin kanssa voisi olla hyvä jakaa sellaisia fantasioita, joita haluaisi mahdollisesti toteuttaa yhdessä, Lavikainen jatkaa.

Suuseksi tulee puheeksi usein

Suuseksi nousi tärkeäksi keskustelunaiheeksi tapailuvaiheessa olevien suomalaisten keskuudessa: vajaa kolmannes koki tärkeäksi keskustella uuden seksikumppaninsa kanssa halukkuudesta harrastaa suuseksiä.

Suuseksi voidaan kokea tärkeäksi osaksi parisuhdeseksiä; siksi asia tulee helposti puheeksi jo tapailu- ja tutustumisvaiheessa.

"Pitkässä parisuhteessa toiveet ja ajatukset muuttuvat"

Alle vuoden nykyisessä suhteessaan olleista suomalaisista 67 prosenttia koki tärkeäksi keskustella mieltymyksistä, odotuksista sekä toiveista seksiin liittyen. Vuosien varrella ihmiset ja elämäntilanteet voivat kuitenkin muuttua.

Yli 10 vuotta nykyisessä parisuhteessaan olleet suomalaiset eivät kokeneet mieltymyksistä ja ehkäisystä puhumista yhtä tärkeänä.

– On normaalia, että pitkässä parisuhteessa seksiin liittyvät toiveet ja ajatukset muuttuvat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että seksistä ei pitäisi jutella kumppanin kanssa ainoastaan silloin, kun siinä on jotain parannettavaa, vaan siitä olisi hyvä jutella jatkuvasti, Lavikainen kertoo.

Seksivälineet ja seksin määrä puhuttavat 

Seksivälineiden käytöstä puhuminen oli tärkeintä 5–10 vuotta parisuhteessa olleille. Heistä joka kymmenes halusi ottaa seksivälineet puheeksi.

Nykyisessä parisuhteessaan 3–5 vuotta olleista suomalaista vajaa neljännes halusi jutella siitä, kuinka usein oma kumppani haluaa seksiä. Seksiin liittyvistä haasteista ja peloista sen sijaan halusi keskustella joka viides suomalainen, jos nykyinen suhde on kestänyt 1–3 vuotta.

– Tuoreessa suhteessa seksin määrä voi olla suurempi. Suhteen vakautuessa alkuhuuman jälkeen seksielämää saatetaan haluta jälleen piristää esimerkiksi seksivälineillä. Avoin keskustelukulttuuri voi vaikuttaa olennaisesti siihen, miten onnelliseksi parisuhde koetaan. Lisäksi se voi edesauttaa parin seksihalujen kohtaamista, Lavikainen sanoo.

Läheisyydestä ja turvallisuudesta halusivat puhua eniten juuri tapailuvaiheessa olevat. Vähiten läheisyydestä ja turvallisuudesta sen sijaan haluavat jutella suomalaiset, joiden nykyinen parisuhde on kestänyt 3–5 vuotta. 

TOP 3: Tärkeimmät puheenaiheet eri pituisissa suhteissa

Sinkku

 1. Ehkäisy 47 %
 2. Mieltymykset, odotukset ja toiveet seksiin liittyen 45 %
 3. Läheisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat 29 %

Tapailen, en seurustele

 1. Mieltymykset, toiveet ja odotukset seksiin liittyen 62 %
 2. Läheisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat 52 %
 3. Halukkuus harrastaa suuseksiä 31 %

Ollut parisuhteessa alle vuoden

 1. Mieltymykset, odotukset ja toiveet seksiin liittyen 67 %
 2. Ehkäisy 59 %
 3. Läheisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat 21 %

Ollut nykyisessä parisuhteessa 1–3 vuotta

 1. Ehkäisy 68 %
 2. Mieltymykset, odotukset ja toiveet seksiin liittyen 60 %
 3. Läheisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat 30 %

Ollut nykyisessä parisuhteessa 3–5 vuotta

 1. Mieltymykset, odotukset ja toiveet seksiin liittyen 55 %
 2. Ehkäisy 54 %
 3. Se, kuinka usein kumppani haluaa seksiä 24 %

Ollut nykyisessä parisuhteessa 5–10 vuotta

 1. Mieltymykset, odotukset ja toiveet seksiin liittyen 54 %
 2. Ehkäisy 52 %
 3. Läheisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat 42 %

Ollut nykyisessä parisuhteessa yli 10 vuotta

 1. Mieltymykset odotukset ja toiveet seksiin liittyen 44 %
 2. Läheisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat 31 %
 3. Ehkäisy 26 %


Lähde: Kaalimato

Tutkimustiedot perustuvat Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta Burson-Marsteller Oy:n analysoimaan kyselytutkimukseen. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internetpaneelissa kesäkuussa 2018. Kyselyyn vastasi 1000 iältään yli 18-vuotiasta suomalaista, ja lähtöotos on kansallisesti edustava. Tutustu tutkimustuloksiin tarkemmin täällä.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja