Nämä ovat huonoimmat ja hyödyttömimmät lahjat – näin vältyt ostamasta niitä!

Ostatko sinäkin lahjoja siksi, että "jotakin on oltava"? AVA kokosi vinkit, joilla vältät lahjamokat. Lue myös lukijoidemme hauskat tarinat karmivista lahjoista!

AVA kysyi lukijoiltaan, millaisia kamalia lahjoja he ovat saaneet. Yli 200 lukijaa kävi kertomassa epämiellyttävimmän lahjansa tarinan. Mutta miten välttyä huonon lahjan antamiselta?

Korujen ostaminen

"Sain kerran teini-ikäisenä isoäidiltäni todella arvokkaan näköisen, mutta mauttoman kaulakorun. Muistan vieläkin isoäidin odottavan ilmeen, kun katsoin häntä lahjan avattuani. En pystynyt sanomaan mitään muuta kuin "vau!", vaikka tiesin heti, etten tule ikinä käyttämään korua. Hävetti kamalasti, koska lahja oli varmasti kallis. En kuitenkaan ole tähänkään päivään mennessä sitä käyttänyt. Se on todella ruma."

"Olen saanut aivan järkyttäviä mummo- ja kukkakoruja! Pelolla odotellaan valmistujaisia, saan varmasti raivata tilaa uusille hirveyksille! Lahjan saajan ikä kannattaa ottaa huomioon eikä ostaa lahjaa oman maun mukaan..."

"Olen nainen, joka ei pidä koruista ollenkaan. On ollut aina todella vaikea esittää iloista ja lahjasta kiitollista, kun sukulaiset sinnikkäästi on korulahjoja tuputtanut. Ei niitä ihan heti kehtaa myydäkään, mutta en niitä myös käytäkään. Onneksi oma tyttäreni on kuin joulukuusi ja tykkää ripustaa kaiken kiiltävän itseensä riippumaan..."

Kaikkiin lahjoihin pätee sama sääntö: älä osta puolituntemattomalle lahjaa, jonka ostaaksesi sinun todellisuudessa täytyisi tuntea hänet kokonaan. Tyylitaju on yksilöllinen asia, joten yhden ihana on toisen kamala.

Jos sinun on pakko hankkia esimerkiksi korulahja, pyydä vinkkejä lahjan saajan perheeltä: hopeaa vai keltakultaa?

Mikäli saat itse jatkuvasti huonoja tai epämiellyttäviä lahjoja, kannattaa myös tarkastella omaa käyttäytymistäsi: iloitsetko ylenpalttisesti lahjoista, joita salaa inhoat? Vaikka tarkoituksesi on hyvä, kannustat näin läheisiäsi ostamaan lisää samanlaisia lahjoja.

Ainakin oman perheen jäsenille on pystyttävä sanomaan suoraan, mikäli lahjat menivät aivan metsään. Lahjaa ei tarvitse lytätä: voit sanoa lahjaa kivaksi, mutta oman tyylisi vastaiseksi.

Moni vaalii saamiaan turhakkeita vuosikausia, vaikkei kyseisistä lahjoista ole mitään hyötyä. Myy tai lahjoita saamasi esineet eteenpäin, mutta varmista, ettet anna saamaasi lahjaa takaisin sen antajalle!

Lue myös:

Älä osta krääsää

"Sain jouluna saman vuoden kalenterin jossa oli vielä kaksi, vai jopa kolme, viikkoa käyttöaikaa. Kalenteri oli ruma, täynnä turhia mainoksia ja muka-hauskoja juttuja ja ideoita. Se ei myöskään sopinut tyyliini mitenkään. Hyvää joulua vaan..."

"Erään entisen "ystäväni" kanssa vaihdoimme aikoinaan joululahjoja. Itse valitsin huolella hänelle kivan lahjan, jossa oli monta elementtiä, joista itsekin olisin tykännyt. Minä taas sain pienen lumiukko-joulukoristeen, joka näytti joltain Tiimarin 50 sentin krääsältä.."

"Sain 50-vuotispäivälahjaksi Ikean metallisen kynttilänjalan, jossa keltainen lasisydän. Tämä oli niin sanotun ystävän suuri huomionosoitus vuosien yhteisistä projekteista. Ei minun tyyliäni, vaan mautonta rihkamaa. Parempi kuin ei olisi antanut mitään, vaan ainoastaan onnittelut."

Apua, en keksi lahjaa – mutta pakko viedä jotakin! Vai?

Turvallisten viinipullojen tai ruusukimppujen ohella moni turvautuu myös kylkiäiskrääsän, koska jotakin on lahjaksi oltava. Kukkavaasin, käsipyyhkeiden tai sormustelineen hyödyllisyys riippuu tietenkin lahjan saajasta, mutta lienemme yhdestä asiasta samaa mieltä: tässä maassa tavaraa ei puutu keneltäkään.

Lisäesineiden haikailun sijaan moni voivottelee tavaroiden määrää ja pohtii, mistä kannattaisi luopua. Jos et keksi lahjaa, älä osta turhuuksia vain "lahjapakon" vuoksi. Vie ennemmin rahalahja.

Lue myös:

Vaatteiden ostaminen on riski

"Menin tapaamaan entisen poikaystäväni perhettä ensimmäistä kertaa. Poikaystävän äiti oli varsin innoissaan saadessaan tytön näytille, ja oli ostanut minulle lahjaksi liivi-hupparin ja aivan kamalan ballerinatyttö-paidan.. Yritin olla nauramatta ja vakuuttelin pitäväni lahjasta, vaatekaapin perukoilta ne löytyvät vieläkin ja aina hymyilyttää, kun näen ne."

"Sain kokoa 44 olevan aamutakin, itse olen kokoa 34. Värikin oli aika paha: vaaleanpunaista flanellia, samanlaista kuin mummon alusvaatteet. Hyi!"

"Nuorena pukeuduin aika anarkistisesti, punkkarimaiseen tyyliin kovin meikein ja tupeeratuin hiuksin. Sain silloiselta poikaystävältä synttärilahjaksi neulepaidan ja siihen kuuluvan pitkän neulehameen, oikein tätimäisen oloisen ja paksun. No, ilme taisi kertoa kaiken: seuraavana vuonna sain reteen nahkatakin ja minihameen!"

Vaatteiden ostamisessa piilee riski, jos lahjan saaja on vähänkin tuntematon. Liian suuri tai pieni vaate on turha, sillä moni on liian laiska palauttamaan kympin paitaa kauppaan.

Vaatelahjoja tulisi ostaa vain sellaisille ihmisille, jotka tunnet kuin omat taskusi. Muut voivat tyytyä vaatelahjakorttiin.

Kodinkone – niin ihanan romanttista

"Sain ex-poikaystävältäni joululahjaksi kakkuvuoan! Olin joskus sanonut, että pitäisi hankkia pieniä vuokia, että voisi paistaa useampia kakkuja kerralla. Sitten tämä tomppeli antaa minulle joululahjaksi yhden kakkuvuoan. Tomppeli on onneksi entinen, nykyinen kumppani ymmärtää lahjakorttien taian!"

"Sain yksivuotis-seurustelun kunniaksi saunakiulun ja kauhan. Odotin kihlasormusta, jonka vuoksi olin itsekin varautunut lahjalla. Annoin kaulakorun."

"Exältä sain lasisen koristepullon, juomalaseja ja lasten muovikruunun ja siihen kuuluvan taikasauvan. Vähän kyllä ihmettelin, aikuisia kun tässä kuitenkin ollaan..."

"Sain kerran poikaystävältäni joululahjaksi pöytä-antennin televisiooni. Hänestä se oli hyvä lahja. Minulla oli ennestään jo antenni, ja hei: joululahjaksi tytölle? Tämän jälkeen hän kunnostautunut ja oppinut, että parempi ostaa vain koruja ja muuta sellaista."

Vaikka lahjan tulisi olla hyödyllinen, romantiikka on aina romantiikkaa. Älä osta imuria tai tehosekoitinta kumppanisi syntymäpäivälahjaksi vain siksi, että te tarvitsette sellaisen yhteiseen kotiin.

Lahjoja tulisi ostaa lahjan saaja mielessäsi: mistä hän pitää? Mitä hän tarvitsee? Vältä kiusausta ostaa kumppanin lahja itsellesi. Jos hän ei pidä lukemisesta, älä tuputa kirjoja siksi, että haluaisit kumppanin, jonka kanssa keskustella kirjallisuudesta.

Lue myös:

Katso myös: Tavoitteletko tavarataivasta?


AVA/Maria Aarnio

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat