Nämä asiat vaikuttavat elinkautisvangin vapautumiseen

Kun elinkautisvanki on istunut tuomiotaan 10 vuotta, hän yleensä hakee vapauttamista Helsingin hovioikeudelta. Vapautua voi kuitenkin vasta 12 vuoden istumisen jälkeen. Miten asiaa viedään eteenpäin hakemuksen saavuttua, Rikosseuraamuslaitoksen lakimies Matti Vartia?

Kun vanki lähettää hakemuksen hovioikeudelle, hovioikeus lähettää hakemuksen puolestaan Rikosseuraamusvirastolle. Sen jälkeen täällä hankitaan asiaan tarvittavat selvitykset eri vankiloista ja tietyiltä henkilöiltä, esimerkiksi vankiloiden johtajilta. Sen jälkeen täällä tehdään lausunto, joka lähetetään hovioikeuteen ja vangille tiedoksi.

Mitä tämä lausunto pitää sisällään?

Siinä oleellista on se, että meidän pitää ottaa kantaa siihen, puollammeko vai emmekö puolla vangin päästämistä ehdonalaiseen vapauteen.

Millaisiin asioihin te otatte kantaa?

Me kiinnitämme huomiota niihin asioihin, jotka rikoslaissa on lueteltu. Eli elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtaneen rikoksen laatuun sekä muihin rikoksiin, joita vanki on ennen tuomiotaan tehnyt. Lisäksi kiinnitetään huomiota vangin käyttäytymiseen ja vapautussuunnitelmaan. Sen lisäksi vielä otamme huomioon, että onko ilmeinen vaara siitä, että vanki vapauduttuaan syyllistyisi toisen henkeä tai terveyttä uhkaaviin rikoksiin.

Mistä se voidaan tietää?

Sitä ei varmaan pystytä aukottomasti koskaan toteamaan. Nehän ovat arvioita.

Miten vankila-aikainen käytös vaikuttaa?

Onko vanki opiskellut, parantanut mahdollisuuksiaan rikoksettomaan elämäntapaan. Onko hän tehnyt kaikkensa, että hän voisi elää vapaudessa ilman rikoksia. Nämä ovat juuri niitä, mitä siinä otetaan huomioon.

Miten murhia pystytään arvottamaan? Eli miten elinkautiseen johtaneen rikoksen laatu vaikuttaa?

Vaikka lähtökohta on se, että kaikki ovat poikkeuksellisen törkeitä ja raakoja, niin kyllä niidenkin sisällä on aika paljon eroja. Kyllä siellä on semmoisia tosi törkeitä kanssa. On perusteltua, ettei niitä heti vapauteta. Yleensä syyttömiin, sivullisiin kohdistuvat teot johtavat pidempään tuomioon.

Vaikuttaako se, onko rikos tehty päihteiden vaikutuksen alaisena?

Ei vaikuta.

Entä uhrien määrä?

Se on tietysti yksi oleellinen. On eri asia tapahtuuko murhia yksi vai enemmän.

Entä tekotapa?

Se on juuri se, että tappaminen voidaan tehdä niin monella tavalla. Se voidaan tehdä aika julmastikin.

Miten rikollisjärjestöön kuuluminen vaikuttaa vapautumiseen?

Lain mukaan se vaikuttaa. Rikollisjärjestön jäsenet istuvat sen vuoksi hiukan kauemmin. Kyllä elinkautisvangeissa on sellaisia vankeja, jotka kuuluvat järjestäytyneisiin rikollisjengeihin. Monet kieltävät kuuluvansa.

Hakevatko kaikki vangit vapauttamista? Voiko vankilaan jäädä koko loppuelämän ajaksi, jos ei hae vapautumista?

Yhden kerran on tapahtunut niin, että vanki ei hakenut. Viranomaiset hakivat vapautumista tuolloin vangin puolesta. Hovioikeus myöntyi. Vanki oli psyykkisesti sairas ja hänet siirrettiin hoitoon muualle.

Lopullisen harkinnan vangin vapauttamisesta tekee Helsingin hovioikeus, Rikosseuraamuslaitos ainoastaan antaa suosituksen. Syyskuussa vapautuvasta vangista on lain mukaan teetettävä aina vaarallisuusarvio. Helsingin hovioikeus on vapauttanut tähän mennessä 28 vankia, joista yhden kohdalla se on myöhemmin perunut päätöksen. Korkein oikeus kuitenkin päätti vapauttaa vangin.

Lue myös:

    Uusimmat