Nämä asiat ovat myrkkyä aivoille – "Selkeitä merkkejä, että nyt jotain voi olla tiukasti pielessä"

8:54imgNäin jokainen voi parantaa aivokuntoaan.
Julkaistu 10.01.2025 06:32

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Tietyt asiat kuormittavat aivoja. 

Neurologiaan erikoistunut fysioterapeutti ja filosofian tohtori Matti Vartiainen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että aivojen kannalta keskeistä on sopiva määrä kuormitusta. Katso koko haastattelu aivoterveysvinkkeineen yllä olevalta videolta!

Jos kuormittaa liikaa, oli sitten ajattelutoimintoja, aistiärsytystä tai muuta, niin kuppi ikään kuin täyttyy vähän liikaa.

Jos tällaisesta ei palauduta, voi seurauksena olla ylikuormitustila ja yliuupumustila, joka voi näkyä erinäisinä oireina tai seurauksina. Tavallaan tilannetta voisi verrata fyysiseen ylikuntoon, josta ei palauduta.

Lyhytkestoisesta aivojen ylikunto- tai ylikuormitustilasta, kuten univajeesta, voidaan palautua nopeastikin. Jos se jatkuu pidemmän aikaa, kestää palautuminenkin kauemmin.

Lue myös: Markku ei aluksi huomannut vaimon Alzheimeria – muistisairaus teki arjesta jatkuvaa kärhämää

Nämä asiat ovat myrkkyä aivoille

Tietyt asiat ovat myrkkyä aivoille, luonnollisesti esimerkiksi päihteiden liikakäyttö tai iskut päähän. 

Toisaalta aivot tarvitsevat ärsykkeitä, mutta eivät liikaa. Informaatiotulvaa voi tulla liian kanssa esimerkiksi puhelimesta.

Aivot tarvitsevat myös rauhaa. Myrkky on oikeastaan se liika ärsyke, liika kuormitus ja sitä kautta tuleva ylikuormitustila.

Vartiainen pitääkin tätä kenties nykyajan isoimpana "myrkkylähteenä" aivoille.

Tästä tunnistat, että aivosi käyvät liian kovilla

Vartiainen kertoo, että arjessa näkyviä signaaleja aivojen ylikuormitustilasta on muun muassa se, että muisti ei toimi kunnolla. Salasanat eivät muistu mieleen eikä keskittyminen pitkiä aikoja onnistu. 

Lisäksi pinna saattaa olla kireällä.

Tulee pieni häiriötekijä, ja pakka leviää saman tien.

Hyvin tyypillisiä ovat käyttäytymisen kontrollin säätelyhäiriöt. Lisäksi voi tulla fyysisiä oireita, ja ylikuormitus voi tuntua sydämen sykkeessä, ilmetä rytmihäiriöinä tai niin, että elohiiri rupeaa kiusaamaan.

Kömpelyys ja tasapainohäiriöt ovat selkeitä ja jo isoja merkkejä, että nyt jotain voi olla tiukasti pielessä. 

Vartiainen kuitenkin lisää, että oireet eivät aina tarkoita, että aivot olisivat huonossa jamassa. Muistin pätkimisestä tai vastaavasta ei tarvitse huolestua, mutta näihin asioihin on tärkeää kiinnittää riittävän aikaisin huomiota.

Miten aivojen terveyttä voi kehittää? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta. Lisäksi nähdään, kun toimittaja ja maastohiihtäjä Jasmi Joensuu laittavat itsensä likoon aivotehtävissä.

Lue myös:

Näin paljon yksi tupakka vie elämästäsi – "Ihmisten on elintärkeää ymmärtää"

Työmatkalla kaatunut Sampsa asuu vammaisten palvelutalossa ja liikkuu pyörätuolilla – katsotaan silti täysin työkykyiseksi

Tutkimus: Yksinäisyys lisää dementiariskiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi