Nämä 8 faktaa lisäävät tehokkuuttasi!

Yrititpä sitten kirjoittaa gradua tai pestä koneellisen pyykkiä teet sen tehokkaammin, kun tiedostat nämä faktat. Tai ainakin opit tietämään, miksi askareesi eivät suju toivotulla tavalla.

Jos emmit, onko tämän artikkelin lukeminen kannattavaa, lue ainakin ensimmäinen ohje. Sillä pääsee jo pitkälle.

Aloittaminen tekee lopettamisesta helpompaa

Uskotaan, että aivot lähettävät ”nalkuttavia” signaaleja tietoisuuteen niin kauan kuin jokin tehtävä on kesken. Ihmisellä on siis taipumus lopettaa se, mitä tuli aloittaneeksi. Vaikka itse tehtävä ei aina ole miellyttävä, aivot pyrkivät siitä huolimatta saattamaan sen loppuun. Sinun tarvitsee siis vain aloittaa ja pian huomaat, että tehtävä onkin valmis.

Monen asian samanaikainen tekeminen on mahdotonta

Turha kuvitellakaan, että pystyt tasapainottelemaan samaan aikaan useita tehtäviä. Aivot voivat kyllä siirtyä nopeasti tehtävästä toiseen, mutta tällöin keskittyminen horjuu. Jos siis haluat saada aikaan huolellista jälkeä, keskity yhteen tehtävään kerrallaan.

Tahdonvoima ehtyy aikanaan

Ihmisillä on usein tapana uskoa, että tahdonvoimalla selviää mistä tahansa. Suomalaiset vannovat sisun nimeen. Eräässä tutkimuksessa kävi kuitenkin ilmi, että tahdonvoima ei ole loputon voimavara. Tutkimuksen osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai herkutella vastaleivotuilla suklaahippukekseillä, mutta toisen piti kieltäytyä herkuista. Tämän jälkeen ryhmien piti suorittaa useita henkisesti haastavia tehtäviä.

Kekseillä herkutellut ryhmä suoriutui tehtävistä selvästi paremmin, sillä heillä oli käytettävissään koko tahdonvoimavarantonsa. Toisen ryhmän tahdonvoimavarannot olivat huvenneet siihen, että he kieltäytyivät herkuista.

Älä huijaa aivojasi luulemaan, että olet saavuttanut jotain

Sosiaalinen media on aivoille hankala pala. Jatkuva viestien ja ilmoitusten tarkistaminen voi saada aivosi luulemaan, että olet tehnyt jotain tärkeää. Aivot yrittävät imitoida ”oikeaa työtä”, vaikka todellisuudessa väistelisit velvollisuuksiasi ja järjestelisit työpöytääsi tai leikkisit puhelimellasi. Tällöin aivosi vapauttavat hormonia, jonka pitäisi vapautua vain silloin, kun olet viimeistellyt tehtävän tai saavuttanut jotain. Älä haksahda helppoon täyttymykseen, vaan tee ne tehtävät, jotka ovat oikeasti tärkeitä.

Lyhyet työpyrähdykset säästävät energiaa

Psychology Review -lehdessä julkaistu tutkimus paljastaa, että työntekijät, jotka tekevät työtä lyhyissä pyrähdyksissä ovat tehokkaampia kuin ne, jotka pyrkivät työskentelemään pitkissä jaksoissa. Se, että käytät paljon aikaa tehtävän tekemiseen, ei tarkoita, että saisit paljon aikaan. Työn tauottaminen antaa uutta energiaa, joka tehostaa työskentelyä.

Realistisesta tehtävälistasta on hyötyä

Tehtävälistasta on useasti konkreettista hyötyä, sillä se helpottaa tehtävien hahmottamista. Listaan ei kuitenkaan kannata latoa mitä vain mieleen juolahtaa, vaan siihen kirjoitettavia tehtäviä kannattaa harkita. On tärkeää, että kaikki listan tehtävät tulevat suoritetuiksi päivän aikana tai tunnet itsesi epäonnistuneeksi. Älä siis liioittele tehtävien määrässä.

Uni lataa aivojasi ja helpottaa ideoimista

Uni sinetöi päivän aikana oppimasi asiat ja saa sinut hahmottamaan ne paremmin. Hyvä uni myös parantaa muistia ja lisää tehokkuuttasi päivän aikana. Kun olet levännyt, jaksat työskennellä täydellä teholla yllä mainituilla tavoilla.

Oikopolkua ei ole: Vain harjoitus tekee mestarin

Harjoittelu ei ole hyväksi vain urheilijoille ja muusikoille. Mikä tahansa tehtävä edessäsi on, tulet siinä paremmaksi mitä enemmän toistoja teet. Kun perustehtäväsi sujuu helposti, aivosi vapautuvat keskittymään vaikeampiin ja monimutkaisempiin tehtäviin.

Urheilun yhteydessä puhutaan usein 10 000 tunnin säännöstä. Se tarkoittaa sitä, että vasta harjoiteltuaan 10 000 tuntia, urheilijasta voi tulla todella loistava. Sama pätee mihin tahansa työhön. Onnistumisen avainsana on siis toisto. Muista vain pitää taukoja ja levätä toistojen välissä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat